Zo verbeter je de balans tussen werk en privé

We zijn als tweeverdieners steeds meer uren gaan werken en willen ook privé steeds meer doen. Sporten, een sociaal leven leiden, familiebanden onderhouden, series kijken op de bank, aandacht hebben voor je partner, de administratie doen, het huis netjes houden en soms komen daar nog kinderen bij waarvoor gezorgd moet worden. Een hele mond vol. Niet zo gek dat de balans tussen werk en privé soms zoek lijkt. Wij helpen je met een paar tips om je leven in evenwicht te houden.

Werkstress verminderen

Ook jij hebt waarschijnlijk genoeg te doen naast je werk. Als je werk dan ook nog regelmatig in privétijd doorloopt, kun je je voorstellen wat dat met de balans doet. Stel hier dus grenzen in die bij jou passen. Als je werk het toelaat, zorg dan bijvoorbeeld dat je in je vrije tijd niet bereikbaar bent via mail en apps. Je kunt afspraken maken over spoedgevallen. Je collega’s kunnen je bijvoorbeeld privé bellen als er echt iets belangrijks is. Je werktelefoon laat je dan uit. Het internet maakt het verleidelijk om altijd door te gaan, maar bedenk je dat je je energie op maandag weer hard nodig hebt. Vrije dagen zijn er niet voor niets!

Minder doen in plaats van meer

Probeer ook eens minder te doen in plaats van steeds meer. De lat te hoog leggen, jezelf vergelijken met anderen en teveel proberen te doen in weinig tijd; het ultieme recept voor stress en disbalans. Wist je dat je in 20% van de tijd vaak 80% van je resultaten behaalt? Harder werken is niet altijd nodig, wel slimmer werken. Maak een duidelijke planning en probeer je niet teveel te laten afleiden door ad hoc taken. Oefen op de woorden ‘Nee’ en ‘Ik kom er later bij je op terug’.

‘Moet ik dit nu doen?’

Een leuk foefje; leg de klemtoon in bovenstaande zin steeds op een ander woord. Móet je dit nu doen? en Moet je dit nú doen? Je komt er dan achter dat niet alles ‘moet’, je hoeft het niet altijd zelf te doen of je hoeft de bewuste taak helemaal niet per se te doen of nú te doen. Prioriteren en kritisch plannen kan zeeën van tijd schelen.

Jouw ervaring van de balans tussen werk en privé

Jouw eigen ervaring van de balans tussen werk en privé is nog weer iets anders dan de feitelijke uren die je overal aan besteedt. Je herkent het vast wel; een uurtje in de sportschool kan veel trager voorbij lijken te gaan dan een uurtje in de kroeg. Ervaar je (ook) veel stress buiten werktijd? Bekijk dan of je hier zelf verandering in aan kunt brengen. Ga eens na wat je op een dag hebt gedaan en hoe je je hierbij voelde. Probeer je vaak lastige taken af te maken waar de kinderen bij zijn? Misschien lukt dit beter en sneller in de avond. Zo ben je er overdag met je volle aandacht bij. Stress van het huishouden? Doe elke dag iets. Zo ben je er niet een hele zaterdag of zondag aan kwijt. Achterhaal waarom je stress ervaart en wat de dag wél ontspannen zou maken. Wat vind je belangrijk en waar laad je van op? Misschien krijg je bijvoorbeeld op de lange termijn meer energie van sporten dan van een avond op de bank. Of is er een hobby waarbij je helemaal tot rust komt. Experimenteer en leer!