Zo maak je een vliegende start in je nieuwe baan!

De eerste werkdag van je nieuwe baan is een feit. Je vertrekt extra vroeg van huis om écht niet te laat te komen. Onderweg denk je na over hoe je een goede, eerste indruk achterlaat. De kat uit de boom kijken of juist spontaan en proactief zijn? Initiatief tonen of eerst afwachten hoe het eraan toegaat? Dit is ons advies:

BLOG: Zo maak je een vliegende start in je nieuwe baan | Fongers en Fongers
BLOG: Zo maak je een vliegende start in je nieuwe baan | Fongers en Fongers
BLOG: Zo maak je een vliegende start in je nieuwe baan | Fongers en Fongers

1. Stem verwachtingen af met je leidinggevende

Grote kans dat je op je eerste werkdag een gesprek hebt met je nieuwe leidinggevende. Probeer tijdens dit gesprek zo helder mogelijk te krijgen wat er van je verwacht wordt. Zodat je weet waar je je de eerste tijd op moet focussen.

2. Luister veel en zorgvuldig

Je hebt vast goede plannen en ideeën voor de organisatie. Daarom ben je immers aangenomen! Wees niet bang om jouw ideeën in te brengen, maar vergeet niet ook goed te luisteren naar je collega’s. Dan begrijp je zo snel mogelijk hoe het bedrijf in elkaar zit.

3. Maak je eigen 100-dagenplan

Van je leidinggevende weet je nu exact wat er van je verwacht wordt. Van je collega’s hoorde je hoe de hazen lopen. Met deze informatie kun je een persoonlijk actieplan maken voor de komende periode. Een plan voor honderd dagen, iets meer dan drie maanden, werkt vaak goed. Dit is een mooie periode om je vooruitgang en prestaties te kunnen meten zonder dat je de toekomst ver vooruit moet voorspellen.

4. Oefen met namen

Een beetje een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk: zorg dat je iedereen zo snel mogelijk bij naam kent. Zo laat je zien dat je betrokken bent. Werk je in een bedrijf met minder dan tien personen? Dan heb je in dit geval geluk. Werk je in een grote organisatie? Mogelijk ontmoet je in je eerste week tientallen nieuwe collega’s en andere zakenrelaties. Een goede tip is om de naam van je gesprekspartner te herhalen wanneer jullie kennismaken. Zo kun je de naam beter onthouden.

5. Stel je open op

Ben jij je bewust van je lichaamstaal? Deze kan zowel positieve als negatieve signalen afgeven. Probeer bijvoorbeeld niet te veel met je armen over elkaar te staan. Mensen ervaren dit als een gesloten houding. Wees daarnaast niet bang om in gesprekken hier en daar persoonlijk te zijn. Want daarmee laat je merken dat je je op je gemak voelt.

Tot slot: een nieuwe baan is leuk en spannend. Maar in de eerste dagen kan het best een uitdaging zijn om je weg te vinden. Maak je hier niet al te veel zorgen over en geniet van alle nieuwe indrukken. Bovendien: hoe fijn is het om met een schone lei te kunnen beginnen? Om een nieuwe kans te krijgen, waarin je het beste van jezelf kunt laten zien?

Wat is jouw #1 tip aan een nieuwe collega?