Winterdip? 10 tips om plezier te houden in je werk

De dagen zijn donker en het weer is slecht. De bekende winterdip loert in deze tijd van het jaar om de hoek. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit te voorkomen. Met deze tips houd je plezier in je werk en wordt het makkelijker om gezond én blij de winter door te komen!
Blog: Winterdip? 10 tips om plezier te houden in je werk | Fongers en Fongers
Blog: Winterdip? 10 tips om plezier te houden in je werk | Fongers en Fongers
Blog: Winterdip? 10 tips om plezier te houden in je werk | Fongers en Fongers

1. Ga naar buiten

In de winter vertrek je vaak voor zonsopgang naar je werk en is het alweer donker als je thuiskomt. Dan is het natuurlijk lastig om je dagelijkse portie zonlicht binnen te krijgen. Ga tijdens je werkdag een paar keer naar buiten en wandel tijdens de pauze een blokje om. Een paar minuten daglicht doet echt al wonderen. Probeer ook eens om de fiets te pakken in plaats van de auto.

2. Daglicht

Tijdens winterse dagen wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Door dit hormoon blijf je slaperig. Zet daarom de lamellen open en schakel de lichten op je werkplek aan. Zo blijf jij je fit voelen. Daglicht ondersteunt bovendien je natuurlijke bioritme, waardoor je ’s avonds gemakkelijker in slaap valt.

3. Blijf sporten

Blijf jij ‘s avonds liever op de bank liggen om Netflix te kijken, in plaats van naar de sportschool te gaan? Je bent niet de enige. Mensen hebben de neiging om te stoppen met sporten als het koud is.

Toch is het belangrijk om in de wintermaanden lekker te blijven bewegen. Door te sporten halveer je de kans op een winterdip. Tijdens het sporten komen allerlei chemische stofjes vrij, zoals endorfine en serotonine. Deze gelukshormonen zorgen voor ervoor dat je je beter in je vel voelt.

Ook op je werkplek kun rekoefeningen en work-outs doen. Pak ook eens de trap in plaats van de lift. Alle beweging is goed, al is het maar vijftien minuten.

4. Eet gezond

Weg met de oliebollen, appelbeignets en kerstkransjes! Voor veel mensen staat januari in het teken van gezondere voeding. Begin hiermee door een gezonde lunch mee te brengen naar je werk. Bijvoorbeeld een salade of licht verteerbaar eten. Zet genoeg groente en fruit op het menu en eet minder suikers. Met groene groentes zit je sowieso goed, want die zitten boordevol vitamine B. Denk aan spinazie, erwten of broccoli. Daarnaast helpen gezonde vetten (zoals noten, makreel, forel en zalm) je goed door de winter.

5. Drink voldoende water

Vergeet niet om genoeg water te drinken en matig met koffie en alcohol. Zo houd je je lichaam sterk en gezond.

6. Ga op tijd naar bed

Zorg voor regelmaat en structuur. Ga op tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Juist in deze tijd van het jaar is het extra belangrijk om een goede nachtrust te pakken, want je lichaam verbruikt in de koudere maanden meer energie om warm te blijven. Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor een winterdip, doe je er goed aan om vóór elf uur naar bed te gaan. Tussen elf en twaalf uur ’s nachts slaap je namelijk het diepst, waardoor je lichaam en geest optimaal kunnen rusten en herstellen.

7. Me time

Wees lief voor jezelf en plan leuke dingen in je agenda. Boek een paar nachten weg, maak een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen.

8. Zorg voor een fijne werkplek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat planten om je heen je stressniveau naar beneden halen. Genoeg reden dus om je werkplek wat op te fleuren. Als de omgeving warmte en gezelligheid uitstraalt, voel je je vanzelf beter. Heb je de gelegenheid om een werkplek voor het raam te creëren? Doen! Voldoende licht zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt. Dat werkt natuurlijk een stuk prettiger.

9. Schrap dingen waar je niet gelukkig van wordt

Wil je minder tijd doorbrengen op social media? Zou je eens wat vaker ‘nee’ moeten zeggen tegen collega’s? Januari is een perfect moment om even stil te staan bij jouw leven. Schrap dingen waar je niet gelukkig van wordt en maak van januari een succesmaand!

10. Nieuwe baan

Ben je nog helemaal happy met je huidige baan? Of ben je eigenlijk toe aan een nieuwe uitdaging? Kom eens langs bij Fongers & Fongers! Wij ontvangen je graag voor een kopje koffie of thee en een kennismaking. Wij helpen jou verder in je carrière, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling. Betrokken, met humor en kijkend naar de toekomst. Wij zetten graag net ‘FF’ dat stapje extra.

Even kennismaken?