Weer aan het werk na je vakantie? 5 tips!

Oef…je vakantie zit er weer op. Dagenlang kon je lekker lang niksen, lezen, lekker eten en zwemmen. Je slenterde wat over het strand of door mooie steden en dorpjes, met eindeloze aandacht voor elkaar. Maar nu verwachten je collega’s je toch echt weer terug. Wil je op een positieve manier weer aan het werk na vakantie? Wij geven je 5 tips!

Eerst dag weer aan het werk na vakantie? Laat je mailbox dicht

‘Huh, mailbox dicht? Ik moet toch weer aan de slag?’, denk je misschien. Ja precies; aan de slag. Dus niet oude mails lezen die vaak allang door de tijd zijn ingehaald. Onze tip: ga even kort met elke directe collega in gesprek en laat je bijpraten. Problemen uit oude mails blijken vaak allang opgelost te zijn en documenten en vraagstukken zijn alweer meerdere keren gewijzigd. Stap direct in het ‘nu’ en win leestijd. Kun je die tijd gelijk weer opmaken aan het uitwisselen van vakantieverhalen bij een kop koffie. Nog even fijn nagenieten én socializen, in plaats van indutten achter die computer dus!

Laat je afwezigheidsassistent nog even aan staan

Je kent ze wel; de ‘out-of-office-mails’. Zet jouw automatische reply niet direct uit als je weer aan het werk bent na een vakantie. Je hebt eerst even tijd nodig om alle actuele informatie tot je te nemen en een planning en ‘to-do-list’ te maken. Laat je dag dus niet direct vol plannen door de mail en verzoeken van anderen, maar pak zelf de leiding over je prioriteitenlijst.

Begin woensdag of donderdag

Hoe fijn is het als je na 2 of 3 dagen werken alweer weekend hebt? Begin daarom niet direct op maandag als je dit kunt voorkomen. Maandag is ook vaak de dag dat planningen en vergaderreeksen beginnen en de meeste collega’s aan het werk zijn. Probeer deze drukte nog even te omzeilen en start in alle rust. Helemaal ideaal is het om vroeg te beginnen, voordat al je collega’s er zijn. Bekijk vast je agenda en maak een ‘braindump’ van alles dat jij vandaag of deze week gedaan wilt krijgen. Hoe je op tijd je bed uit komt na je vakantie? Lees vooral verder.

Terug in je ritme

Gááaap, de dag is nog niet half voorbij of je zit al te knikkebollen voor je computer. Een herkenbaar scenario op de maandag en al helemaal na een langere vakantie. Wees deze dip voor en kom in de laatste dagen van je vakantie al terug in je oude ritme. ‘Rust, reinheid en regelmaat’, is niet alleen een goed advies voor kinderen. Ga op tijd naar bed en probeer op tijd weer op te staan. Voldoende beweging draagt ook bij aan goede nachtrust en een goed energieniveau. Probeer daarnaast je gezonde eetpatroon weer op te pakken als je dit even lekker los gelaten hebt. Héérlijk was het, al die taartjes, ijsjes, pizza’s en patat, maar een after-lunch-dip wil je nu even voorkomen.

Pomodoro techniek

Ga niet proberen alles in één dag in te halen na je vakantie. Werk houdt nooit op. Als je geluk hebt tenminste, want dan kun jij lekker aan de slag blijven. Pak de belangrijkste zaken op en maak daarmee de meeste impact. Niet harder werken, maar slimmer werken. Zie je op tegen een taak die belangrijk is? Probeer dan eens de ‘pomodoro techniek’. Werk onafgebroken aan een taak gedurende 20 tot 25 minuten en neem dan 5 minuutjes pauze. Dit is een fijn vooruitzicht en voorkomt dat je gaat uitstellen of geen pauzes neemt.

Best leuk eigenlijk weer hè, aan het werk na vakantie? Zet ‘m op!