Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Twijfel je of je nog wel op je plek zit bij je huidige werkgever? Dan kan het lastig zijn een keuze te maken. Geef je het toch nog een kans of ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Kortom, wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Deze signalen kun je in de gaten houden.

Weinig energie

Ga eens na hoe je energieniveau aan het eind van de ochtend is. Kom je uitgeslapen en vol energie binnen, maar is daar na een paar uur niks meer van te merken? Grote kans dat er dan een energielek in je werk zit. Dit hoeft niet te betekenen dat je direct een carrière switch moet maken. Houd bijvoorbeeld eens voor jezelf bij wat je op een dag doet en hoe dit voelde. Wanneer zit je wél lekker in een ‘flow’? Misschien beginnen jouw dagen wel met overleggen, terwijl dit juist je meest productieve moment is. Dan kun je eens kijken of je de overleggen kunt verplaatsen naar de middag. Totaal geen vergadertijger? Stel voor dat je alleen het eerste kwartier aanwezig bent, wanneer ‘jouw’ onderwerpen aan bod komen. Kortom, gooi niet direct de handdoek in de ring, maar probeer meer te doen van wat wél energie geeft.

Geen uitdaging

Ervaar je geen uitdaging in je werk? Bekijk dan eens hoe je wat meer uitdagende taken naar je toe kunt halen. Probeer af en toe ook buiten je ‘eigen straatje’ mee te denken. Zo zien anderen ook wat je kunt en maak je meer kans op een ander takenpakket. Natuurlijk kun je dit ook direct bespreekbaar maken bij je leidinggevende. Ook hierin kun je dus ‘jobcraften’, oftewel aan je baan sleutelen. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Inkoppertje misschien, maar: als er weinig flexibiliteit is in je takenpakket en er is geen interessante functie om in door te groeien. Pas dan op dat je niet te lang blijft zitten. Voor je het weet ben jij de negatieve klager van de afdeling en daar is niemand bij gebaat.

Geen waardering

Jobcraften en in gesprek gaan met je werkgever zijn dus altijd goede tips. Ga positief en pro-actief te werk en maak je wensen kenbaar. Is je leidinggevende echter een totale hork en word je nergens in gezien of gewaardeerd? Voel je je niet gehoord als je uitlegt wat voor jou belangrijk is? Dan kun je maar beter vluchten. Een fijne werkgever waardeert hard werken en openheid. Hij of zij zal met je in gesprek willen gaan en je als werknemer op de juiste plek willen zetten. Een plek die past bij jouw talenten, ambities en karakter. Dit komt tenslotte ook het bedrijf ten goede. Onderwaardering en gebrek aan ontwikkeling zijn vaak een bron van stress en lichamelijke klachten. Zorg dus dat je dit voorkomt.

Andere waarden

Iets waar je je misschien niet zo van bewust bent, zijn je eigen waarden. Je denkt al gauw dat de ander precies is zoals jij. Maar elk mens is anders en vindt andere dingen belangrijk. Zo is voor de één vrijheid heel belangrijk, terwijl de ander heel duidelijke sturing en structuur prettig vindt. Er staan genoeg lijstjes met ‘kernwaarden’ online. Bekijk eens waar jij je in herkent. Als jij vrij idealistisch bent en bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk vindt, ga je waarschijnlijk heel ongelukkig worden bij een vervuilend bedrijf of een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met regels. Of misschien ben je meer gevoelig en creatief dan politiek en competitief. Voor je het weet sneeuw je onder bij een bedrijf waar je je omhoog moet netwerken en ‘ellebogen’. Je hart vertelt je hierin soms meer dan je hoofd. Misschien heb je een prima baan en werkgever, maar is het gewoon ‘niet voor jou’.

Dus, wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Ken jezelf en probeer je baan hierop aan te passen. Leveren open gesprekken weinig op? Heb je op een positieve manier laten zien wat je in huis hebt en wat je wensen zijn, maar liggen er geen kansen? Ga dan op zoek naar iets anders en wees negativiteit voor.

Fongers en Fongers helpt je natuurlijk graag op weg naar jouw droombaan! Onze fantastische opdrachtgevers in de Achterhoek, Liemers en Arnhem zijn naar jou op zoek. Wij leren jou, je ambities en talenten dus heel graag kennen.

Kom je op de koffie?