Onze persoonlijke do's voor zittende werkers!

Oké, vertel eens. Hoeveel uur per dag breng jij zittend door? Op kantoor, achter het stuur van je auto, voor de televisie? Right… dat dachten wij dus ook.

Na een analyse van onze spontane stappen challenge werden we met de neus op de feiten gedrukt. Een gemiddelde dag op kantoor is bij ons goed voor zo’n 5000 -6000 stappen per dag. Ver onder de richtlijn van pak ‘m beet 10.000 stappen per dag. In onze moderne samenleving brengen veel mensen het grootste deel van hun dag zittend door. Hoewel het misschien comfortabel lijkt, heeft langdurig zittend werk aanzienlijke gevolgen voor onze gezondheid. Denk aan een verhoogd risico op obesitas en diabetes, hart- en vaatziekten, een verstoorde bloedcirculatie, een slechte houding en rug- en nekklachten. Kortom…tijd voor actie! 

Onder het mom van: doe er je voordeel mee geven wij je 6 tips die we zelf toepassen om kantoorwerk net even wat gezonder te maken, voor body & mind!

Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers
Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers
Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers

1. Lopend bellen

Wat lastig wanneer je alleen een vaste telefoon tot je beschikking hebt, maar indien je werkgever wat moderner is uitgerust, goed voor het ‘upspicen’ van je stappenteller. Oordopjes in en meters maken! Bijkomend voordeel, hoogleraar bewegingswetenschappen Theo Mulder beschrijft in het boek 300 allerdaagse mysteries dat ‘rechtop staan en lopen de hersenen activeert’. ‘Het brein krijgt zo een oppepper, door allerlei neurale processen’. Dat praat en denkt direct een stuk eenvoudiger!

2. Challenges!

We love it, challenges! Vele zijn bij F&F al de revue gepasseerd. Oké, nu was onze ‘Maltezer challenge’ (Google maar even), niet de meest verantwoorde om te beschrijven in dit blog. Maar hé, wij zijn ook maar mensen. Andere vinkjes die wij kunnen zetten zijn; de plank challenge, 1,5 minuut wall sit, wc-rol springen (écht waar), stappen challenge, 1 week suikervrij….. and counting.

Kleine investering qua tijd, groot effect. Even van je werkplek af, een fris hoofd, wat teambuilding, even heerlijk lachen (schijnt goed te zijn voor je gezondheid), origineel materiaal voor content en ga zo maar door. Probeer maar eens. En laat het ons vooral even weten wanneer je een nieuwe challenge in het leven geroepen hebt, wij doen graag mee.

3. Pauze activiteiten

Zeg eens, skip jij ook weleens je pauze? En werk je vervolgens een boterham achter je beeldscherm weg? Gemiste kans!

Wij gebruiken onze pauze voor een (gezamenlijke) lunch, een ommetje (hallo extra stappen) of een potje padellen. En spelletjes! Lachen gegarandeerd, goed voor je algemene kennis en houd je lekker scherp. Onze favorieten zijn: Ik hou van Holland (die met die tikkende taart), Dobble, 30 Seconds, Skibbo en op vrijdagmiddag 😉 dé krokodil met witte tanden.

Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers
Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers
Blog: Onze persoonlijke do's voor zittende werkers! | Fongers en Fongers

4. Zit-sta bureau's & skippyballen

Eerlijk is eerlijk, wij keken ook even met een opgetrokken wenkbrauw naar onze nieuwe bureaus, maar wat een uitkomst! Heerlijk om even de benen te strekken, van houding te veranderen en die tien squats van gisteren in te halen. Bonustip: stel je bewegingsdoelen in op je telefoon of smartwatch en je wordt er automatisch aan herinnerd om even te gaan staan.

Tja… En die skippybal wordt ook wel een ergonomische zitbal genoemd. De meningen hier op kantoor zijn erover verdeeld maar de funfactor is groot.

5. FIKA minus de gebakjes

Dagelijks klinkt hier ‘FIKA TIJD!’ door de hal. Voor 10 minuten komen we even bij elkaar en bespreken we met een kop koffie of thee de laatste ins-and-outs. En buiten de Fika-regels om doen wij dit niet zittend maar staand. Natuurlijk weer ‘net FF anders’.

6. Bedrijfsbootcamp

Een uurtje per week bedrijfsbootcamp stond hier steevast op de agenda. Goed voor de vitaliteit, teambuilding, verzuimcijfers en ook voor die bikini -of zwembroekbody. En wat heerlijk dat je dit er al op hebt zitten voor de avond begint!

Inmiddels hebben we een nieuwe sportieve uitdaging en werken we aan onze padelskills. Doe je een keer met ons mee? Ervaring is overigens geen vereiste. Stuur ons even een Appje, DM, mailtje of bel gerust via 0315 – 397 500.