Goede voornemens op het werk

Ervaar jij een hoop stress op je werk en maak je eigenlijk veel te veel uren in een week? Misschien is het goed om eens naar de Scandinaviërs te kijken. Zij horen volgens onderzoek al jarenlang tot de gelukkigste volken van Europa. Dat komt mede doordat ze hun werk veel slimmer aanpakken.

Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat Scandinaviërs erg gelukkig zijn en plezier in hun werk hebben. Denemarken, IJsland, Noorwegen en Zweden staan al jarenlang in de top 10 van de gelukkigste landen van de wereld. Finland prijkt zelfs voor het vijfde jaar op rij op de eerste plaats. Wij, Nederlanders, doen het met een vijfde plaats in datzelfde onderzoek zeker niet slecht. Toch kunnen we nog wel een paar dingen van onze noorderburen leren. We delen drie handige tips:

Blog: Meer werkplezier: wat kunnen wij leren van de Scandinaviërs? | Fongers en Fongers
Blog: Meer werkplezier: wat kunnen wij leren van de Scandinaviërs? | Fongers en Fongers
Blog: Meer werkplezier: wat kunnen wij leren van de Scandinaviërs? | Fongers en Fongers

1. Kortere werkdagen

Bij de gemeente Göteborg, een aantal (zorg)instellingen en een groot aantal bedrijven, zoals de Toyota-fabriek, werken de medewerkers zes uur per dag. Het idee hierachter is dat je onmogelijk acht uur per dag geconcentreerd en dus productief kunt werken. Daarnaast blijft er met een 9-tot-5-baan minder tijd over voor sociale activiteiten en familie.

Bij de Toyota-service centers in Göteborg maakten ze de overstap naar de 6-urige werkdag al in 2003 en dat bevalt erg goed. Ze geven aan dat het personeel nu veel gelukkiger en productiever is. Het ziekteverzuim is extreem laag en de winst steeg sinds die tijd zelfs met 25%!

Klinkt goed toch? Overleg eens met jouw werkgever wat er in jouw persoonlijke situatie mogelijk is. Kun je kortere dagen te maken of de werktijden anders indelen? Kom je doodmoe thuis als je drie dagen acht uur per dag werkt? Misschien is het voor jou veel prettiger om vier keer zes uur te werken, of een dag vanuit huis te werken. Zo houd je meer energie over voor leuke dingen, zonder meteen salaris in te leveren.

2. Minder hiërarchie

Vergeleken met onze buurlanden kun je wel zeggen dat we op Nederlandse werkvloer vrij informeel met elkaar omgaan. In Scandinavië gaan ze daar nog een stapje verder in. Iedereen wordt daar met de voornaam aangesproken, welke functie je ook hebt. Mensen respecteren elkaar voor hun werk, hoe groot of klein die taak ook is. Van een strakke hiërarchie is weinig sprake. In Scandinavië zie je voornamelijk plattere organisaties en daardoor is de afstand tussen collega’s erg klein. Medewerkers voelen zich erg verantwoordelijk en streven samen naar hetzelfde doel. Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel.

Spreekt deze manier van samenwerken jou ook aan? Leer van de Scandinaviërs en werk zoveel mogelijk in teams met daarin medewerkers met verschillende posities in het bedrijf. Lukt dat niet in het dagelijkse werk? Mix de medewerkers bij een personeelsuitje of activiteit eens door elkaar. Zo leer je de mensen buiten jouw vaste team ook beter kennen. Bovendien verbetert dit de onderlinge sfeer en het saamhorigheidsgevoel binnen een bedrijf.

3. Fika

Fika is eigenlijk niet in één woord te vertalen, maar het is vergelijkbaar met het Nederlandse woord ‘gezellig’. Hoe druk de Zweden ook zijn, rond tien uur ’s ochtends en 15 uur ’s middags nemen ze rustig de tijd voor een kopje koffie met wat lekkers (vaak iets zoets). En dat doen ze niet zoals ons, al bellend en typend achter het bureau. Fika is in Zweden een ingeburgerd moment op de dag en daar nemen ze echt de tijd voor. Ideaal om even je hoofd leeg te maken en gezellig met je collega’s te relaxen en kletsen. Bij het hoofdkantoor van IKEA in Zweden hebben ze hier zelfs een aparte ruimte voor ingericht en soms wordt het recht op Fika bij bedrijven toegevoegd aan het contract. En dat is superfijn, want het is wetenschappelijk bewezen dat Fika je productiviteit verhoogt en stressniveau laat dalen. Het helpt in je werk om afstand te nemen en naar een andere omgeving te gaan met een andere sfeer. Dan kom je gelijk op betere ideeën.

Nou, waar wacht je nog op? Introduceer Fika op jouw werkplek! Merk je dat jouw collega’s nog even moeten wennen aan dit idee? Geen probleem, begin eerst eens met één keer per dag of één keer per week. Het zal niet lang duren voordat de rest overtuigd is.

Nieuwe baan

Het is verstandig om regelmatig na te denken over je werk en je carrière. Maakt je baan jou gelukkig en haal je er voldoening uit? Top! Zo niet? Fongers en Fongers helpt je graag op weg naar jouw droombaan. Onze fantastische opdrachtgevers in de Achterhoek, Liemers en Arnhem leren jou heel graag kennen.

Kom je op de koffie? Neem contact met ons op voor een afspraak!