Hoe word ik een digital nomad?

Dromen we er stiekem niet allemaal van om te werken vanaf het strand, onder een palmboom? Steeds meer mensen zetten daadwerkelijk die stap en werken als digital nomad vanuit het buitenland. Kom alles te weten over deze manier van werken en ontdek de voordelen!

Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers
Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers
Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers

Wat is een digital nomad?

De naam verklapt het natuurlijk al. Het gaat om digitale nomaden, oftewel freelancers en ondernemers die overal ter wereld kunnen werken. Zij hebben geen vaste verblijfplaats en zijn niet afhankelijk van een locatie. Een ideale manier om reizen te combineren met werken en geld verdienen. Dit wordt ook locatie onafhankelijk werken of remote working genoemd.

Welke banen passen er bij een digital nomad?

Werk jij als bakker, politieagent, dokter, operatieassistent of boer? Tja, dat wordt natuurlijk lastig vanaf de andere kant van de wereld. Niet iedere baan is geschikt voor een digital nomad. Banen die er wél perfect bij passen zijn bijvoorbeeld: tekstschrijver, jurist, grafisch vormgever, consultant, online coach, fotograaf, blogger, designer, boekhouder, webwinkel eigenaar, websitebouwer of social media expert.

Welke manieren zijn er om als digital nomad te werken?

De vrijheid die deze manier van werken biedt, klinkt voor veel mensen heel verleidelijk. Het vergt wel de nodige lef om daadwerkelijk die stap te zetten en je comfortabele leven in Nederland op te geven. Voordat je met je laptop onder je arm de wereld in trekt, is het handig om eerst te ontdekken welk soort baan bij jou past, en of je dat op afstand kunt doen.

Er zijn verschillende opties. Een eigen (online) bedrijf is natuurlijk een goede optie. Bij sommige werkgevers kun je je huidige baan blijven behouden. Overleg met jouw werkgever wat er voor jou mogelijk is. Kan en mag je op afstand in loondienst werken? Sommige mensen kiezen ervoor om op freelancebasis verder gaan, voor hun huidige werkgever of nieuwe opdrachtgevers. Anderen maken helemaal een carrièreswitch.

Wat heb je nodig als digital nomad?

Een goede telefoon, laptop, internet en stroom zijn het allerbelangrijkst. Een powerbank is handig om je telefoon van stroom te verzien, en om zeker te weten dat je over internet beschikt, gebruik je een lokale simkaart. Zo kun je op locaties zonder wifi de telefoon als mobiele hotspot inzetten. Maar vaak zijn er genoeg mooie en bijzondere plekken met gratis wifi. Ook handig: een externe harde schijf, universele wereldstekkers en opladers (van je telefoon en laptop).

Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers
Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers
Blog: Hoe word ik een digital nomad? | Fongers en Fongers

Wat moet je regelen?

Zorg ervoor dat je administratieve zaken op orde zijn voordat je vertrekt. Je kunt ervoor kiezen om permanent in het buitenland te blijven of een deel van het jaar vanuit Nederland te werken. Als je een koophuis hebt, kun je dat in de tussentijd verhuren. Blijf je langer dan negen maanden weg? Dan moet je je officieel uitschrijven uit Nederland en kan jouw bedrijf niet in Nederland geregistreerd staan. Je moet dus in het buitenland belasting gaan betalen en daar gelden weer andere btw-regels. Zoek dit dus vooraf goed uit en kijk ook welke reis- en zorgverzekering het beste bij jouw situatie passen.

Wat zijn de voordelen?

Dit is dé kans om je droom te laten uitkomen en reizen en werken te combineren! Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bepaalt zelf waar, wanneer en met wie je wilt werken. Een nieuwe omgeving, verschillende mensen en culturen: het werkt allemaal enorm inspirerend. Bovendien doe je zo veel levenservaring op. Klinkt perfect toch?

Wat zijn de nadelen?

Als je als digital nomad op reis gaat, betekent het niet dat je daar vakantie gaat vieren. Het is hard werken en je hebt geen gegarandeerd inkomen of eigen plekje. Je hebt dus veel discipline nodig om er een succes van te maken. Contact houden met het thuisfront, of een relatie opbouwen, is vaak lastiger als je niet op een vaste plek blijft. Houd er rekening mee dat dit op sommige momenten best eenzaam kan zijn.

Nieuwe baan

Wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en durf jij het avontuur als digital nomad aan? Of kijk je liever in Nederland verder naar een nieuwe droombaan? Wat je wens ook is, Fongers en Fongers staat voor je klaar! Wij zijn een team van enthousiaste en betrokken recruiters met een uitstekend netwerk aan (internationale) bedrijven in de Achterhoek en Liemers. Wij helpen jou graag verder in je carrière, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling. Betrokken, met humor en kijkend naar de toekomst. Wij zetten graag net ‘FF’ dat stapje extra.