Gepubliceerd op 16-08-2017

Hoe houd je je medewerkers enthousiast?

Waar zou een bedrijf zijn zonder de toewijding en het enthousiasme van zijn medewerkers? Onderzoek van de Universiteit van Warwick is een van de vele onderzoeken dat uitwijst dat een tevreden en enthousiaste werknemer productiever is. Investeren in je medewerkers kan dus zeker lonen! Maar welke investering is het het waard? Met welke faciliteiten en in wat voor omgeving houd je je medewerkers enthousiast? Vier suggesties.

1. ZORG VOOR EEN INSPIRERENDE WERKPLEK

Je medewerkers besteden uiteraard veel tijd op hun werkplek. Daarom is het voor hen ongetwijfeld belangrijk dat ze daar prettig kunnen werken. Een rustige omgeving zonder prikkels is fijn, maar een speelse en creatieve ruimte net zo goed. Wat kantoorinspiratie nodig? Check hier bijvoorbeeld een kantoor met een glijbaan. En wat dacht je van een kantoor met een speelplaats voor honden of de omgeving van een James Bond schurk? Er zijn ook Nederlandse voorbeelden van bijzondere kantoren. Zoals dat van Coolblue!

2. BIED EEN GEZONDE WORK-LIFE BALANCE

De balans vinden tussen je werk en privé-leven is lastig, maar essentieel om op lange termijn gezond te blijven. Gelukkig voelen de meeste werkgevers zich medeverantwoordelijk voor een goede work-life balance. Laat bijvoorbeeld je medewerkers gedeeltelijk thuis werken en ga flexibel om met werktijden. Zo is het voor jouw werknemer makkelijker om de zorg voor het gezin of andere naasten met hun baan te combineren. ING koos er recent voor om vaders een vaderschapsverlofvan een maand aan te bieden vanaf de geboortedag van hun kind. Misschien vind je deze faciliteit voor jouw bedrijf nog wat ver gaan. Maar goed om te weten is dat Harvard Business Review aantoonde dat een medewerker met meer betaalde vrije dagen over het algemeen productiever werkt.

3. BIED KANSEN VOOR PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Trainingen, cursussen en/of opleidingen faciliteren voor je medewerkers is absoluut een win-win. Jouw medewerker werkt aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en jij krijgt er een werknemer met meer vaardigheden en/of nieuwe inzichten voor terug.

4. CREËER EEN OPEN CULTUUR

Een open bedrijfscultuur zorgt voor minder afstand tussen medewerkers en het management. En minder afstand betekent meer verbondenheid. Maar hoe creëer je nou zo’n open cultuur? Hier zijn verschillende manieren voor. Een optie is om de structuur van je bedrijf aan te passen naar een organisatie zonder lagen. Steeds meer bedrijven werken bijvoorbeeld met Holacracy. Binnen dit model zijn er geen managers en geen klassieke vergaderingen. Wel heeft elke medewerker eigen rollen en verantwoordelijkheden. En worden tijdens een overleg alleen noodzakelijke spanningen besproken.

Natuurlijk kun je ook binnen een traditioneler bedrijfsmodel voor meer verbondenheid tussen medewerkers zorgen. In een wereldwijd onderzoek hiernaar toont Gallup aan dat medewerkers het meest betrokken zijn wanneer ze écht verantwoordelijkheden krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat een werknemer zijn of haar prestaties kan zien en meten. En dat de doelstellingen van elke individuele werknemer afgestemd zijn op de doelstellingen van het bedrijf. Zo geef je je medewerkers het gevoel echt bij te dragen aan de doelen van de organisatie.

Hoe maak en houd jij je medewerkers enthousiast?

Deel dit bericht!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!

Neem contact met ons op

Heb je vragen over één van onze media berichten of ben je geïnteresseerd in een vacature? Neem gerust contact met ons op!

Bekijk onze vacatures

Bekijk onze openstaande vacatures. Niet gevonden wat je zocht? Schrijf je dan in voor een open sollicitatie of neem contact met ons op!