Goede voornemens op het werk

Rond de feestdagen en jaarwisseling blikken we massaal terug op het afgelopen jaar. Wat waren jouw highlights en wat wil je echt anders gaan doen? Ook op werkgebied heb je vast genoeg successen te vieren, maar zijn er ook nog stappen die je graag wilt zetten. Wij helpen je op weg met een paar tips. Zo blijven jouw goede voornemens op het werk geen voornemens, maar worden ze realiteit!

Weet je niet wat je goede voornemens op het werk zijn?

Misschien weet je nog niet welke doelen je jezelf wilt stellen, maar ‘kriebelt’ het wel ergens. Je wilt meer uitdaging, werkplezier of voldoening ervaren of werken aan een leukere omgang met collega’s. Neem in dat geval even de tijd voor reflectie. Zet eens op een rijtje waar je energie van krijgt en wat je energielekken zijn. Van welk type taken zou je meer willen doen en van welke minder? Welke collega’s geven jou energie en waarom? Feedback van anderen geeft je ook veel zelfinzicht. Dit vragen en ontvangen vinden veel mensen spannend. Leg je verzoek daarom alleen neer bij mensen die je vertrouwt en die jou altijd het beste gunnen. Zo ontvang je eerlijke, maar opbouwende feedback die je verder helpt.

Wees selectief in je doelen

Je kent het vast wel; je maakt een ‘to-do-lijstje’ van 20 punten en aan het eind van de dag is de helft niet gedaan. Dit komt vaak door een gebrek aan focus. Probeer je doelen voor volgend jaar kritisch te prioriteren en kies alleen de eerste 2 of 3. Je kunt je tijd en aandacht maar één keer ergens aan besteden. Ook voel je je waarschijnlijk meer gemotiveerd bij het stellen van minder doelen. Bij 10 doelen ga je twijfelen aan de haalbaarheid en zet je misschien nooit die eerste stap.

Jezelf laten zien

Een gevleugelde uitspraak: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Kortom, voor ander resultaat is ander gedrag nodig. Om verder te komen, moet je jezelf meestal ook laten zien. Voor de één voelt dit natuurlijker dan voor de ander. Krijg jij de bibbers van presentaties, netwerkborrels of jezelf op de borst kloppen? Wees gerust; er zijn ook andere manieren om jezelf te laten zien. Of je nu goede voornemens op het werk hebt, een totaal andere baan wilt of een volledige carrièreswitch wilt maken. Begin met kleine stapjes. Zet een senior of leidinggevende bijvoorbeeld eens in de cc van een mail, om met je werk mee te lezen of denken. Vraag een vriend of vriendin in een andere beroepsgroep eens hoe zijn of haar baan is en of je een dagje mee mag lopen. Of bied je hulp aan bij taken die je tot nu toe niet op je nam.

Laat ons je verder helpen

Kom ook eens langs bij Fongers en Fongers! Wij ontvangen je graag voor een kopje koffie of thee en een kennismaking. Wij helpen jou verder in je carrière, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling. Betrokken, met humor en kijkend naar de toekomst. Wij zetten graag net ‘FF’ dat stapje extra.

Even kennismaken