De toekomst: hoe duurzaam werkgeverschap ons verder brengt

Duurzaam werkgeverschap is een begrip dat steeds belangrijker wordt in de huidige arbeidsmarkt. Het betekent dat een werkgever zich bezighoudt met de verantwoordelijkheden die samenhangen met de economische, sociale en ecologische impact van hun bedrijf.

Blog: De toekomst: hoe duurzaam werkgeverschap ons verder brengt | Fongers en Fongers
Blog: De toekomst: hoe duurzaam werkgeverschap ons verder brengt | Fongers en Fongers
Blog: De toekomst: hoe duurzaam werkgeverschap ons verder brengt | Fongers en Fongers

1. Voor bedrijven en werknemers

Een duurzaam bedrijf maakt gebruik van duurzame energiebronnen, heeft een verantwoorde en eerlijke arbeidsomgeving en houdt rekening met het milieu bij productie en distributie. Hierdoor dragen ze bij aan een betere wereld voor zowel het bedrijf, de werknemers als de gemeenschap.

Ook werknemers waarderen duurzaam werkgeverschap steeds meer. Een werkgever die zich inzet voor duurzaamheid laat zien dat ze zich zorgen maken over de toekomst en dit weerspiegelt zich in hun bedrijfsvoering en arbeidsomgeving. Dit leidt tot meer betrokkenheid en trots bij werknemers en een grotere loyaliteit aan het bedrijf.

2. Voordelen

Er zijn tal van voordelen verbonden aan duurzaam werkgeverschap:

 1. Een betere reputatie
  Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan kunnen rekenen op een positieve reputatie bij onder andere consumenten, aandeelhouders en andere belanghebbenden.
 2. Hogere productiviteit
  Werknemers die zich veilig en gezond voelen op het werk zijn meestal productiever en meer gemotiveerd.
 3. Minder afval en kostenbesparingen
  Door efficiënter om te gaan met grondstoffen en energie kunnen bedrijven afval verminderen en kosten besparen.
 4. Verbetering van de werkomgeving
  Een duurzame werkomgeving verbetert de werkomstandigheden voor het personeel en kan leiden tot een verhoogde tevredenheid onder het personeel.
 5. Aantrekkelijker voor talent
  Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn aantrekkelijker voor talent en kunnen makkelijker topwerknemers aantrekken en behouden.

3. Duurzaamheid in de toekomst

Het is belangrijk om te realiseren dat duurzaam werkgeverschap meer is dan alleen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een visie en een manier van werken die gericht is op een duurzame toekomst. Bedrijven die zich hierin verdiepen en investeringen doen, zullen in de toekomst beter in staat zijn om aan de veranderende eisen van de markt en de samenleving te voldoen.

Duurzaam werkgeverschap is niet alleen belangrijk voor de samenleving en het milieu, maar ook voor bedrijven zelf. Door verantwoord en duurzaam te werken kunnen bedrijven zich onderscheiden en de toekomst veilig stellen voor zowel het bedrijf als de werknemers.