De 7 succesfactoren voor het behouden van nieuwe medewerkers

Met veel zorg en aandacht selecteerde je een kandidaat voor een openstaande vacature. Je had er alle vertrouwen in dat je nieuwe medewerker de job done kreeg en van toegevoegde waarde zou zijn voor de organisatie. Na een aantal maanden moet je concluderen dat je verwachtingen niet worden waargemaakt. De medewerker kan zijn draai niet vinden in je bedrijf en besluit zelfs alweer op te stappen. Je bent veel tijd, tienduizenden euro’s verder en een illusie armer. Een schrale troost is dat je niet de enige bent: maar liefst 31% van de werknemers is weleens binnen een half jaar vertrokken bij een werkgever. Hoe je je nieuwe medewerker wél behoudt?

Onboarding

Je wint de oorlog niet mee als je de nieuwe medewerker alleen een paar dagen laat meelopen, tegenwoordig hebben de beste nieuwe medewerkers steeds meer a) verwachtingen en b) keuze tussen werkgevers. Vaak beslissen ze snel over of ze een toekomst voor zichzelf zien bij jouw organisatie. Hen behouden vraagt om een gedegen onboardingsproces, ook wel inwerkplan. Internationaal onderzoek heeft het bevestigd: bedrijven die onboarding serieus nemen, hebben minder medewerkers die in het eerste half jaar alweer vertrekken.

Niet alleen minder verloop

Investeren in onboarding is overigens niet alleen zinvol omdat het verloop tegengaat, maar maakt nieuwe medewerkers ook productiever. Dit omdat ze sneller weten wat er precies van ze verwacht wordt. Ook draagt onboarding positief bij aan de cultuur van je bedrijf, omdat het meer betrokken medewerkers creëert.

Wat zijn de succesfactoren bij onboarding?

  • Verschillende mensen en afdelingen zijn bij het proces betrokken

Onboarding is niet alleen de verantwoordelijkheid van HR. Het is belangrijk dat meerdere mensen en afdelingen bij het onboardingsproces betrokken zijn. Denk aan de Learning & Development afdeling, de manager en de CEO. Zij kunnen op hun eigen manier een nieuwe medewerker trainen, motiveren en de visie van het bedrijf eigen maken.2

  • Assimilatie aan de bestaande cultuur

Het is een fout om te denken dat onboarding vooral uit administratief werk bestaat. Juist de assimilatie aan de bestaande cultuur is wat er in de praktijk voor zorgt dat iemand snel effectief is voor de organisatie. Zorg dus dat die assimilatie een belangrijke rol speelt in het onboardingbeleid.

  • Je maakt gebruik van nieuwe technologie

De juiste technologie maakt het onboardingsproces veel efficiënter voor je organisatie. Je nieuwe medewerker zal de hire journey van je organisatie bovendien als professioneler ervaren. Je kunt bijvoorbeeld met een onboardingsapp er voor zorgen dat het makkelijker wordt om een new hire van de juiste informatie te voorzien en feedback te geven. Het kan ook de voortgang van een nieuwe medewerker bewaken en notificaties sturen naar iedereen die betrokken is bij het onboardingsproces.

  • Een mentor

Een mentor kan een nieuwe medewerker helpen extra vaardigheden eigen te maken, zijn of haar potentie volledig te benutten en om sneller zelfvertrouwen te krijgen binnen de organisatie. Dit komt uiteraard zowel de medewerker als de organisatie ten goede.

  • Pre-boarding

Begin al met het inwerkproces zodra de nieuwe medewerker het contract getekend heeft. Dat noem je ook wel ‘pre-boarding’. Hiermee voorkom je dat een medewerker de eerste dagen “verlamd” raakt door alle informatie die op hem of haar afkomt. Geef de medewerker bijvoorbeeld wat oefeningen mee of laat de medewerker al voor zijn of haar eerste werkdag langskomen tijdens een borrel.

  • Laat het onboarden tot wel een jaar duren

Er is tijd nodig om een bevlogen, betrokken medewerker te creëren en iemand het gevoel te geven dat hij of zij volwaardig onderdeel is van de organisatie. Laat het onboardingsproces daarom een paar maanden tot een jaar duren.

  • Een buddy

De relatie tussen een nieuwe medewerker en zijn of haar buddy is informeler dan die met een mentor. Een buddy is vooral bedoeld om een nieuwe medewerker zich snel thuis te laten voelen en te socialiseren in het team.

Wil je advies over het onboardingsproces in jouw organisatie? Neem contact met ons op!

Bronnen:
https://www.werf-en.nl/34175grootste-trends-onboarding/
https://www.werf-en.nl/onboarding-werkt-echt-tegen-snel-verloop/
https://www.talentsoft.nl/hr-software/recruiting-nl/onboarding/
https://www.pwnet.nl/instroom/artikel/2017/09/de-businesscase-voor-onboarding-10125123?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.255627784.1814517736.1544537865-391705331.1544537865
https://appical.net/blog/diverse-stakeholders-nodig-voor-effectief-inwerken-nieuwe-collegas/