De 6 meest gestelde vragen op een rijtje

Wij krijgen regelmatig vragen over solliciteren, werving en selectie, een cv en andere zaken die te maken hebben met het vinden van een baan of werken in het algemeen. En natuurlijk willen wij die vragen voor je beantwoorden. Om het nog wat makkelijker te maken heb ik hieronder de 6 meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Lees hier de antwoorden.

BLOG: Zo til je je carrière naar the next level! | Fongers en Fongers
BLOG: Wat is employer branding en hoe zet je het in voor jouw bedrijf? | Fongers en Fongers
BLOG: Zo til je je carrière naar the next level! | Fongers en Fongers

Wat is werving en selectie?

Werving en selectie wordt ook wel recruitment genoemd. Het is een proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten in lijn met de doelstelling en strategie van een organisatie. Dus, voor opdrachtgevers zoeken wij de juiste kandidaten en andersom zorgen wij ervoor dat kandidaten op de juiste plek terecht komen, afhankelijk van welke vacatures wij hebben op dat moment.

Wat valt onder werving en selectie?

Een belangrijk aspect bij werving en selectie is dat wanneer een kandidaat geselecteerd wordt, de kandidaat ook direct bij de organisatie in dienst komt. Dit wil dus zeggen dat je als kandidaat niet, via bijvoorbeeld ons, uitgezonden wordt.

Hoe kan ik het beste een motivatie schrijven?

Zorg voor een sterke openingszin. Daarmee ‘pak’ je de lezer in! Je wil natuurlijk dat ze eigenlijk direct al enthousiast worden. Daarnaast is het belangrijk om je motivatie aan te laten sluiten op de vacature waar je op solliciteert. Maak de brief ook vooral niet te lang en let goed op spellingsfouten. Spellingsfouten staan direct onprofessioneel en werken in je nadeel. Kortom: laat jezelf zien! Op onze website vind je nog een handige checklist voor je cv.

Welke vragen worden vaak gesteld bij een sollicitatie?

De eerste tip die ik je graag wil meegeven is: voorkom een hoop geratel. Hiermee verliest de luisteraar heel erg snel de aandacht. Ik moet eerlijk bekennen, als ik enthousiast ben kan ik ook heel snel gaan praten. Maar tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je de rust goed bewaart. Daarnaast is het goed om op een rijtje te hebben wat jij precies wil en hoe jij het werken voor je ziet. Waar ben je nou echt goed in en wat is niet je sterkste kant. Ken jezelf en wat maakt jou nou de perfecte kandidaat voor de job.

Welke vragen kan ik zelf stellen?

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Jij wil natuurlijk ook wel weten hoe zij de toekomst voor zich zien, hoe de werksfeer is vanuit hun ogen en wat zij belangrijk vinden qua skills. En tuurlijk kan je deze vragen stellen. Sterker nog, het wordt zeer gewaardeerd als je zelf interesse toont in het bedrijf. Het is voor jou ook belangrijk om te weten hoe de cultuur is binnen het bedrijf. Het moet voor jou ook goed voelen.

Is er een dresscode voor een sollicitatiegesprek?

Allereerst zou ik ervoor zorgen dat je iets aantrekt waar jij je goed in voelt. Als jij iets draagt waar jij van gaat stralen en je goed in voelt wordt dat ook gezien. Niet geheel onbelangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je geen kapotte schoenen aantrekt of een tas bij je hebt die zijn tijd gehad heeft. Ook blijkt uit onderzoek dat neutrale kleuren het beste zijn om aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. Het straalt rust uit. Met allerlei verschillende kleuren kan het soms als snel wat te druk worden en voor afleiding zorgen. Het draait immers nu vooral om jouw kwaliteiten en vaardigheden.

Mocht je nog andere vragen hebben mag je ze natuurlijk altijd stellen. Je kan ons telefonisch bereiken op +31 315 397 500, maar je kan ook een mailtje sturen naar: info@fongersenfongers.nl. Succes!

Door: Britt