Arbeidsvoorwaardengesprek? Waar moet jij op letten en waar is onderhandelingsruimte?

Een arbeidsvoorwaardengesprek. Hoe kan je dit gesprek aanpakken? Wat kan je wel en niet vragen? Waar zit onderhandelingsruimte? Waar moet je opletten bij het tekenen van een contract? Hoe kan je werkgevers met elkaar vergelijken?

Het sollicitatiegesprek

Bij veel bedrijven is het zo dat als je eenmaal binnen bent je niet opeens grote stappen meer gaat maken in salarisgroei. Het beste moment om te zorgen voor een goede stap in je salaris is toch wanneer je switcht van werkgever. Dus tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Vaak vragen bedrijven tijdens een sollicitatiegesprek al naar je salarisindicatie. Een salarisindicatie is wat je graag wilt verdienen en betreft dus niet je huidige salaris.  Zorg wel dat je een realistisch marktconform bedrag noemt. Op bijvoorbeeld salariskompas kan je kijken wat marktconform is. Vraag je een veel te hoog bedrag of veel te laag dan heb je kans afgewezen te worden. Ze gooien het dan op over gekwalificeerd of onder gekwalificeerd.

Je krijgt in het arbeidsvoorwaardengesprek het aanbod. Wat nu?

In een arbeidsvoorwaardengesprek krijg je eenzijdig te horen wat het bod is van de ”nieuwe” werkgever. Luister hiernaar en laat het bezinken. Teken nooit een contract meteen! Als het al meteen tegenvalt en ze vragen wat je ervan vind begin dan altijd positief. Geef aan dat je het ontzettend leuk vindt dat het bedrijf jou wil hebben en dat jij zelf ook ontzettend enthousiast bent over de baan. Geef vervolgens aan dat je er even rustig naar gaat kijken. Soms kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarden dusdanig goed zijn wat een lager salaris compenseert. ”Het draait natuurlijk om de baan en niet om het geld.” Dit is wat werkgevers zoeken en willen horen. Vraag of het bedrijf de concept stukken per mail of post kan opsturen (of dat je ze mee mag nemen) om er thuis even rustig naar te kijken.

Wat ga je thuis doen?

Vaak staat in je contract met welke documenten je akkoord gaat door het tekenen van het contract. Zorg ten alle tijden dat je ook daadwerkelijk al deze documenten gelezen hebt. Welke CAO is van toepassing? Als er geen CAO is moet er een reglement of personeelshandboek zijn? Of alle voorwaarden staan in het contract, dan heb je een contract bestaande vaak uit heel veel pagina’s. Heb je de documenten van het pensioenreglement? Vraag ook naar een eventueel aanwezig ziekteverzuimreglement. Lees alle documentatie samen met iemand door. Noteer meteen zaken die je niet begrijpt of markeer deze.

Vraag een pro forma berekening?

Vraag tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek naar een pro forma berekening. Dit is een proef bruto netto berekening van jouw salaris. Waarom is dit zo belangrijk? Dit is belangrijk omdat iedere werkgever andere (pensioen)premies hanteert. Bij de ene werkgever moet jij zelf meer betalen dan bij die ander. Ook kan het zijn dat de bijtelling van auto X behoorlijk hoog is ten opzichte van je oude werkgever of dat je voor het eerst een auto krijgt. Dit soort bedragen kunnen grote invloed hebben op wat er onderaan de streep gebeurd! Zorg dat je goed weet wat je netto inkomen wordt, zodat je je rekeningen kan blijven betalen.

Waar is onderhandelingsruimte bij het arbeidsvoorwaardengesprek?

  • Het salaris zelf;
  • Er is soms onderhandelingsruimte over de reiskosten. Soms zit je net op het randje van een bepaald aantal kilometers. Een werkgever kan je dan toch in de hogere categorie in de reiskosten staffel plaatsen. Je zal ook zien dat alle routeplanners soms net anders uitpakken qua afstand. Als je werkgever je echt graag wilt hebben kan deze i.v.m. een grote afstand ook uitzonderingen maken en je tegemoet komen;
  • Een telefoonvergoeding, wellicht moet jij in je functie ook bereikbaar zijn voor kantoor voor medewerkers etcetera;
  • Een auto, stel dat de bijtelling best behoorlijk is dan kan je kijken of ze wellicht andere auto’s beschikbaar hebben met een lagere bijtelling. Zo hou jij meer salaris over.

Het allerbelangrijkste is hoe je het brengt. Wanneer werknemers dingen vriendelijk en beleefd vragen en onderbouwen dan is HR altijd bereid even verder te kijken naar de rek in het aanbod. LET OP: weet wel waar te stoppen, je wil geen goodwill verliezen. Als er nu geen ruimte zit in een hoger salaris kan je wel vragen of het na een X tijd herzien kan worden. Je kan afspraken maken dat wanneer je contract verlengt wordt (wat betekend dat zij tevreden zijn) je naar bedrag X gaat. Je kan ook doelstellingen vastleggen en deze koppelen aan een salarisverhoging.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De ene werkgever heeft meer en betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan de ander. Denk bijvoorbeeld in een tegemoetkoming in ziektekosten, collectieve (zorg)verzekering met korting, het fietsplan (waarbij je met belastingvoordeel een fiets kan aanschaffen), een 13de maand, een winstuitkering, extra verlofdagen en ATV dagen. Let wel goed op wanneer je start bij de werkgever of je hiervoor al in aanmerking komt. Zo kan het zijn dat je pas mee gaat in een winstuitkering of 13de maand wanneer jij het volle jaar in dienst bent geweest of dat je niet in aanmerking komt voor een fietsplan. Voorkom teleurstelling en vraag hier goed naar.

Terugkoppeling aanbieding aan werkgever

Bel de werkgever op. Geef aan waar je vragen over hebt en vraag uitleg. Geef bijvoorbeeld aan dat je toch liever bedrag X had willen ontvangen omdat je ook nog is achteruit gaat in het aantal vakantiedagen of dat je hier geen 13de maand meer hebt. Je wil er op bruto jaarsalaris natuurlijk niet op achteruit gaan. Ook wil je graag een stap maken wanneer je hier meer verantwoordelijkheden krijgt. Leg dit uit, HR zal deze onderbouwing begrijpen. Geef aan dat je heel graag bij hen wilt komen werken, maar dat je hoopt dat ze nogmaals naar de aanbieding willen kijken en dat jullie er dan vast uitkomen.

Tips voor de werknemer

  • Teken een contract nooit meteen, neem het mee naar huis en lees alles rustig door;
  • Laat iemand anders ook alle documenten door lezen (2 paar ogen zien meer dan 1 paar);
  • Noteer alle vragen die je hebt tijdens het doornemen en vraag om uitleg;
  • Na een eerste salaris bod is er vaak nog mogelijkheid tot onderhandeling (ze proberen het gewoon);
  • Vraag altijd een pro forma berekening, dit betreft een bruto-netto berekening zodat je weet wat er onderaan de streep gebeurd;
  • Laat alle toezeggingen en beloftes voor de toekomst schriftelijk vastleggen! (Wanneer Marietje namelijk vertrekt of ontslagen wordt dan kan de rest zeggen wij wisten nergens van. Gemiste kans!).

(BRON: Lindas resources)