Zo bereid je je succesvol voor op een sabbatical
Je baan doet het goed op verjaardagen en je hebt plezier in je werk. Ook over je salaris heb je niets te klagen en toch wil je méér. Niet direct meer verantwoordelijkheid, betere arbeidsvoorwaarden, of overstappen naar een bedrijf met meer aanzien, maar vooral meer ruimte voor bezinning, op reis te gaan of gewoon eens wat langere tijd “niets” doen. Kortom: je wilt op sabbatical. Hoe pak je dat aan?
Is een sabbatical een goed idee?
Allereerst: wat is een sabbatical precies en wanneer is het slim om een sabbatical te overwegen? Meestal bedoelen we met de term ‘sabbatical’ een onbetaalde onderbreking van je werk, vaak voor een duur van een paar maanden tot een jaar. Het woord komt van het Bijbelse sabbatsjaar: elk zevende jaar, waarin akkers onbebouwd bleven en slaven vrij hadden. Veel mensen die een sabbatical nemen, gaan tijdens deze periode op reis. Dit hoeft niet per se. Een sabbatical kan bijvoorbeeld (ook) een goed idee zijn als je:
- Beter wilt reflecteren op jezelf en je carrière;
- De passie en het enthousiasme voor je vak wilt terugvinden;
- Een burn-out wilt voorkomen;
- Dromen wilt laten uitkomen, zoals het schrijven van een boek;
- Een taal wilt leren;
- Een rouwproces doormaakt;
- Meer tijd wilt maken voor familie of vrienden.
Bepaal je doel
Het is zinvol om duidelijk voor ogen te hebben waarom jij een sabbatical wilt nemen. Als je bijvoorbeeld een boek wilt schrijven, is een goede planning van belang. Als je vooral wilt uitrusten vraagt dat waarschijnlijk om een lege agenda met zo min mogelijk afspraken en verplichtingen. Weet je niet duidelijk wat jouw sabbatical je moet opleveren? Dan loop je het risico om:
- In oude patronen te vallen – bijvoorbeeld dat anderen jouw agenda blijven bepalen;
- Focus te verliezen – als je niet weet wat je wilt bereiken, weet je niet waar je tijdens je sabbatical op moet focussen;
- Geld te kort te komen – omdat blijkt dat je bijvoorbeeld te weinig hebt gespaard voor de reis die je wilt maken of de opleiding die je wilt volgen.
Bepaal wat je ervoor over hebt
Als een sabbatical nemen een wens van je is, bepaal dan ook hoeveel je voor die wens over hebt. Wil je een tijdje financieel afhankelijk zijn van je partner? Sta je ervoor open om geconfronteerd te worden met jezelf?
Maak goede afspraken met je werkgever
Natuurlijk is het belangrijk dat je met je werkgever bespreekt:
- Of een sabbatical binnen het bedrijf überhaupt mogelijk is;
- Hoe lang en wanneer je weg kunt;
- Wat jouw belang én het belang van je werkgever is dat jij op sabbatical gaat;
- Hoe en aan wie jouw werk wordt overgedragen als je weg bent;
- Dat je verlof eerder eindigt wanneer je (langdurig) ziek wordt.
Een goede voorbereiding op een gesprek met je leidinggevende geeft je een 1-0 voorsprong. Het helpt bijvoorbeeld om vooraf te onderzoeken hoe andere soortgelijke bedrijven met een sabbatical omgaan. Zo laat je zien dat je je serieus in het onderwerp hebt verdiept en met je werkgever meedenkt. Verder is het goed om te weten dat er sinds 2012 geen wettelijke regelingen meer zijn om je werk onbetaald te onderbreken. Er kunnen hierover wel afspraken zijn vastgelegd in jouw CAO.
Nieuwe inzichten en minder stress
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen: veel mensen komen na een sabbatical anders terug op hun werk. De een krijgt tijdens deze periode nieuwe inzichten en besluit een carrièreswitch te maken. De ander omarmt een nieuw ritme en leeft vervolgens veel minder gehaast en gestrest.
Overweeg jij om een sabbatical te nemen of heb je dit misschien al eens gedaan? Wat is jouw ervaring?
Bronnen:NRC Daretoo Healthy green natural HR-kiosk Idealist careers