Slimme werkgevers bieden het al aan: studieschuldregeling als nieuwe arbeidsvoorwaarde
De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan, en slimme werkgevers grijpen elke kans om jonge talenten aan zich te binden. Een opvallende trend: het fiscaal voordelig aflossen van studieschulden als extraatje bovenop het salaris. Wat begon als experiment bij grote werkgevers, dringt nu langzaam door tot de rest van werkgevend Nederland.
De nieuwe leaseauto: aflossen van studieschuld
Voor veel jonge professionals is de studieschuld een zware druk. Terwijl de woningmarkt strenger kijkt naar schulden, groeit bij starters de behoefte aan financiële ademruimte. Steeds meer werkgevers spelen hierop in door aan te bieden (een deel van) de studieschuld af te lossen, vaak met behulp van de zogeheten vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR).
Het werkt als volgt: binnen de WKR mogen werkgevers tot een bepaald percentage van de loonsom onbelaste vergoedingen geven aan medewerkers. In plaats van een sportabonnement of kerstpakket, kan dat dus ook een bijdrage aan de studieschuld zijn. Voor zowel werknemer als werkgever kan dit fiscaal interessant zijn.
RTL en andere koplopers
RTL Nieuws is een van de eerste mediabedrijven die deze regeling gaat aanbieden. En zij zijn niet de enige. Grote consultancykantoren, techbedrijven en banken zien het als een manier om jonge medewerkers aan zich te binden én maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Voor kleinere bedrijven zijn er wel wat haken en ogen. De ruimte binnen de WKR is beperkt, en het vraagt om een bewuste strategische keuze. Maar in sectoren waar concurrentie om talent moordend is, kan het nét het verschil maken.
Wat betekent dit voor jou als werkgever of kandidaat?
Bij Fongers & Fongers zien we dat arbeidsvoorwaarden steeds persoonlijker worden. Wat voor de ene kandidaat belangrijk is, kan voor de ander irrelevant zijn. Waar de ene kandidaat blij wordt van een auto of bonus, geeft de ander de voorkeur aan financiële rust en lange termijn stabiliteit.
Als werkgever is het dan ook zaak om te denken in maatwerk. Een regeling rondom studieschulden kan een krachtig signaal zijn: “Wij begrijpen wat jij nodig hebt in deze fase van je leven.”
Voor kandidaten is het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken tijdens sollicitatiegesprekken. Juist nu steeds meer werkgevers hiermee experimenteren, is het een kans om voorwaarden te creëren die passen bij jouw persoonlijke situatie.
Geschreven door Diana Fongers | Recruiter