Feedback na sollicitatiegesprekken. De kunst van constructief geven en ontvangen
Solliciteren kan een spannende ervaring zijn. Na research te hebben gedaan, het aanpassen van je cv en het voorbereiden van antwoorden op veelgestelde, maar ook moeilijke vragen, krijg je te horen dat je niet wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek… Velen zullen deze teleurstelling kennen, maar wat nu? Wij geven je graag tips hoe je als werkgever op een positieve manier feedback kunt geven aan afgewezen kandidaten. Zo kun je als sollicitant deze feedback weer gebruiken voor je persoonlijke groei.
De waarde van constructieve feedback voor werkgevers
Door feedback te geven aan afgewezen sollicitanten toon je allereerst respect voor de inspanningen van de kandidaat. Het draagt ook bij aan een positieve reputatie voor jouw bedrijf, sollicitanten zullen namelijk eerder positief praten over bedrijven die hen zinvolle feedback hebben gegeven. Daarnaast kan het ook helpen om toekomstige talenten aan te trekken, mensen zullen eerder geneigd zijn om opnieuw te solliciteren als ze weten dat ze eerlijke feedback kunnen verwachten.
Hoe constructieve feedback te geven als werkgever
Hoe geef je nou eigenlijk constructieve feedback? Wees eerlijk, maar vriendelijk. Gebruik specifieke voorbeelden om diverse punten te ondersteunen. Vermijd vage bewoordingen zoals “past niet binnen het team”. Leg uit welke specifieke vaardigheden, ervaringen of eigenschappen de kandidaat mistte. Wees hierbij empatisch en begripvol, bied concrete suggesties voor verbetering aan. Misschien wel het belangrijkste: bied ook ruimte voor vragen of verduidelijking mocht de kandidaat die willen stellen.
Hoe je als kandidaat constructieve feedback benut
Laten we het hebben over hoe kandidaten feedback kunnen gebruiken voor hun persoonlijke groei. Neem vooral de feedback niet persoonlijk op. Het afwijzen van jou als sollicitant is meestal gebaseerd op zakelijke overwegingen en betekent echt niet dat je als persoon niet waardevol bent. Probeer de feedback te zien als een kans om te groeien. Analyseer de ontvangen feedback en identificeer patronen. Als meerdere werkgevers dezelfde punten aanhalen kan het een indicatie zijn van gebieden waarin je je kunt verbeteren. Vraag gerust om specifieke feedback. Een voorbeeld: Kun je me vertellen welke aspecten van mijn sollicitatie zwak waren? Dit toont ook toewijding aan zelfverbetering.
De kunst van goed constructief geven en ontvangen is een waardevol hulpmiddel voor zowel werkgever als kandidaten. Het draagt bij aan een positieve ervaring voor de sollicitant en voor bedrijven kan het helpen hun reputatie te verbeteren. Werkgevers moeten eerlijk, vriendelijk en constructief zijn in hun feedback. Kandidaten kunnen vanuit hier groeien en verbeteren. Het draait om wederzijds respect en de zoektocht naar verbetering waarin we blijven leren en groeien.