In Nederland is stress door werk de beroepsziekte nummer 1. Zo’n 1,6 miljoen werkenden in Nederland hebben burn-out gerelateerde klachten, dit kost werkgevers jaarlijks gemiddeld €3,3 miljard. Er zijn wel duizenden oorzaken voor werkstress. Maar de mensen die hier ooit mee hebben gekampt zullen het over 1 ding eens zijn: in een vroeg stadium spreken met mensen in hun omgeving (privé of op werk) over de situatie kan veel klachten voorkomen. In deze blog geven we 5 tips voor werkgevers om werkstress te verminderen op de werkvloer.
1. Herken de signalen van werkstress bij je medewerkers
Let op aanwijzingen zoals frequent ziekteverzuim, gemiste deadlines, overmatige overuren, toenemende fouten, en spanningen in het team. Hoewel deze verschijnselen niet per se altijd op werkstress wijzen, kunnen ze belangrijke indicaties zijn van onderliggende problemen. Twijfel je over de situatie? Overweeg dan een arbodeskundige in te schakelen om de oorzaak verder te onderzoeken en eventuele problemen aan te pakken.
2. Maak het onderwerp bespreekbaar
Zorg dat werkstress een normaal en toegankelijk gespreksonderwerp is binnen het bedrijf. Wijs medewerkers op het spreekuur bij de bedrijfsarts, bespreek het regelmatig tijdens team overleggen, en creëer een laagdrempelige manier om stress aan te kaarten. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal platform waar medewerkers tips tegen werkstress kunnen delen of anoniem hun zorgen kunnen uiten.
3. Zorg voor een gezonde balans tussen werkdruk en ontspanning
Geef medewerkers ruimte om gedurende de dag korte pauzes in te lassen voor een betere balans tussen werkdruk en ontspanning. Moedig aan om regelmatig even weg te stappen van het bureau, een wandeling te maken of een moment voor zichzelf te nemen. Deze korte pauzes dragen bij aan hogere productiviteit en een lager stressniveau. Overweeg daarnaast flexibele werktijden, zodat teamleden hun werkdag kunnen afstemmen op wat voor hen het beste werkt.
4. Erken en beloon successen
Niets is zo motiverend en stressverlagend als erkenning voor je werk. Wanneer teamleden zich gewaardeerd voelen, hebben ze minder kans om gestrest te raken. Zorg ervoor dat je successen viert, groot of klein, en dat je de inzet van je team waardeert.
5. Zorg voor duidelijke prioriteiten
Een van de grootste bronnen van stress is onduidelijkheid over verwachtingen en prioriteiten. Wanneer medewerkers niet precies weten welke taken voorrang hebben, kan dat leiden tot chaos en stress. Zorg ervoor dat je als leidinggevende regelmatig de prioriteiten duidelijk communiceert, vooral bij complexe projecten.
Conclusie
Door deze tips toe te passen, kun je helpen werkstress in je team te verminderen en een gezonde, productieve werkomgeving te creëren. Onthoud dat stress verminderen een doorlopend proces is en dat het regelmatig peilen van de werktevredenheid en werklast essentieel is om iedereen betrokken en gemotiveerd te houden.
Geschreven door Jonneke Fongers