Wat doe je als je je oude baan mist en die eigenlijk ook weer terug wilt?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een verkeerde beslissing hebt genomen door je oude baan op te geven? Misschien heb je de afgelopen maanden of jaren verschillende carrièrepaden bewandeld, maar kom je steeds weer tot de conclusie dat je je oude baan mist en eigenlijk wel weer terug zou willen. Het is een gevoel dat veel mensen kennen en het kan behoorlijk verwarrend en frustrerend zijn. We gaan je in dit blog vertellen wat je kunt doen als je je oude baan mist en hoe je mogelijk weer je op je oude plek terugkomt.

Blog: Wat doe je als je je oude baan mist en die eigenlijk ook weer terug wilt? | Fongers en Fongers
Blog: Wat doe je als je je oude baan mist en die eigenlijk ook weer terug wilt? | Fongers en Fongers
Blog: Wat doe je als je je oude baan mist en die eigenlijk ook weer terug wilt? | Fongers en Fongers

Reflecteer op je motivaties

Voordat je de sprong waagt om voor je oude baan te gaan, is het belangrijk om diep na te denken over de redenen waarom je die baan mist. Wat vond je leuk aan die baan? Welke aspecten van het werk, de omgeving of de collega’s maken het dat je verlangt naar vroeger? Door deze vragen te beantwoorden, kun je beter begrijpen wat je werkelijk zoekt in je carrière.

Breng je vaardigheden in kaart

Evalueer welke vaardigheden je hebt ontwikkeld sinds je je oude baan hebt verlaten. Heb je nieuwe kwalificaties, ervaringen of competenties behaald die relevant zijn voor je oude baan? Dit kan je helpen om sterker te staan bij het terugkeren naar je vorige werkgever.

Neem contact op met voormalige collega's

Je oude collega’s kunnen namelijk waardevolle informatie en inzichten bieden over de huidige staat van je vorige baan en het bedrijf. Het kan ook nuttig zijn om te informeren naar mogelijke vacatures of mogelijkheden voor herintreding.

Blog: Onboarding binnen een organisatie essentieel? | Fongers en Fongers
Blog: Onboarding binnen een organisatie essentieel? | Fongers en Fongers
Blog: Onboarding binnen een organisatie essentieel? | Fongers en Fongers

Werk aan je netwerk

Bouw en onderhoud een professioneel netwerk, zowel binnen als buiten je oude werkkring. Dit kan je helpen bij het vinden van nieuwe kansen, of het nu binnen je oude bedrijf is of elders in de branche.

Overweeg een tijdelijke terugkeer

Als je de kans hebt, overweeg dan om tijdelijk terug te keren naar je oude baan, mogelijk via een interim- of freelance-overeenkomst. Dit geeft je de gelegenheid om te zien of je nog steeds dezelfde voldoening haalt uit het werk en of het nog steeds aan je verwachtingen voldoet.

Werk aan je sollicitatievaardigheden

Als je besluit om actief te solliciteren voor je oude baan, zorg er dan voor dat je cv up-to-date is en oefen je sollicitatievaardigheden. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken en wees klaar om te laten zien hoeveel je hebt geleerd sinds je vertrek.

Het missen van je oude baan en overwegen om terug te keren is een normaal gevoel dat velen ervaren. Het is belangrijk om dit verlangen zorgvuldig te overwegen en te onderzoeken voordat je de stap terugzet. Reflecteer op je motivaties, herken je vaardigheden en bouw aan je netwerk. Verken ook alternatieve carrièrepaden voordat je een definitieve beslissing neemt.

Of je nu besluit om terug te keren naar je oude baan of een nieuw pad inslaat, onthoud dat je carrière een reis is en dat het normaal is om onderweg van gedachten te veranderen. Blijf positief, geduldig en vastberaden om de juiste keuze te maken voor jezelf en je professionele groei. Het belangrijkste is dat je werkt aan een carrière die voldoening schenkt en waarin je je passies en talenten kunt benutten.