Deze kleur kun je het beste dragen tijdens jouw sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je een goede indruk maken op je potentiële werkgever. Wist je dat de juiste kleur kleding dragen hieraan bijdraagt? Je voelt waarschijnlijk zelf wel aan wat netjes en geschikt is, maar wat betreft kleuren kan het lastiger zijn.

Kleurenpsychologie

Kleuren hebben de kracht om emoties en percepties te beïnvloeden. Psychologen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de psychologie van kleuren en hoe ze onze gevoelens en gedachten kunnen beïnvloeden. Bij het kiezen van de juiste kleur voor je sollicitatie-outfit is het handig om rekening te houden met kleurenpsychologie.

Eerste indruk

Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de recruiters al binnen de eerste 90 seconden van een gesprek weten of ze je in hun team willen of juist niet. Een eerste indruk blijft dus zeker belangrijk.

Deze kleur kun je het beste dragen

Experts hebben aangegeven dat de kleur blauw vertrouwen, verantwoordelijkheid en teamspirit uitstraalt. Met deze kleur kun je onbewust benadrukken dat je geschikt bent voor de functie en dat een toekomstige werkgever op jou kan bouwen.

Deze kleur kun je beter niet dragen

Hoewel sommige kleuren positieve associaties kunnen oproepen, zijn er ook kleuren die je beter kunt vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Felrood kan bijvoorbeeld te agressief overkomen. Daarnaast is de kleur oranje ook niet gepast. Mensen koppelen namelijk negatieve eigenschappen aan die kleur. Te veel opvallende prints of felle kleuren kunnen de aandacht afleiden van je kwalificaties en ervaring.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste kleur voor je sollicitatie-outfit is het belangrijk om rekening te houden met de branche, bedrijfscultuur en functie waarvoor je solliciteert. De genoemde kleur is natuurlijk een richtlijn, het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in je outfit. Het dragen van de juiste kleur kan zeker bijdragen aan een positieve eerste indruk, maar vergeet niet dat je uiteindelijk wordt beoordeeld op je capaciteiten en persoonlijkheid. Veel succes met je sollicitatiegesprek!