De impact van daglicht op je werkplek. Tips voor donkere dagen!

Met de kortere dagen en de lange, donkere nachten die de herfst en winter met zich meebrengen, kan het soms een uitdaging zijn om voldoende daglicht te krijgen, vooral op je werkplek. Gebrek aan daglicht kan leiden tot vermoeidheid, een verstoord slaapritme en een somber humeur. Gelukkig zijn er manieren om meer natuurlijk licht op je werk binnen te halen, zelfs tijdens de donkere dagen.

Plaats je bureau in de buurt van een raam

De gemakkelijkste manier om daglicht op je werkplek te krijgen, is door je bureau in de buurt van een raam te plaatsen. Hierdoor kun je direct profiteren van natuurlijk licht en je werkruimte opvrolijken.

Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren op muren, vloeren en meubels kunnen helpen om natuurlijk licht beter te reflecteren en je werkruimte helderder te maken. Vermijd dus zoveel mogelijk donkere en absorberende kleuren.

Blijf bewegen

Wanneer je voldoende sport maak je endorfine aan en dit zorgt voor een gelukkig gevoel. Misschien is het mogelijk om een uur eerder te stoppen met werken en daarna te gaan sporten. Of juist in de ochtend, voordat je begint met werken.

Investeer in goede verlichting

Hoewel daglicht ideaal is, zijn er momenten waarop je extra verlichting nodig hebt. Kies voor heldere, natuurlijke LED-lampen die het daglicht zo goed mogelijk nabootsen.

Neem regelmatig pauzes

Om genoeg daglicht binnen te krijgen, is het belangrijk om regelmatig korte pauzes te nemen. Maak een wandeling buiten, zelfs als het bewolkt is. Frisse lucht en een beetje daglicht kunnen wonderen doen voor je energieniveau en gemoedstoestand.

Overweeg een lichttherapielamp

Als je merkt dat je ondanks je inspanningen nog steeds te weinig daglicht krijgt, kan een lichttherapielamp een goede investering zijn. Deze lampen bootsen natuurlijk licht na en kunnen helpen om symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te verminderen.

Houd je werkruimte opgeruimd

Een opgeruimde werkplek kan helpen om daglicht beter te benutten. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die het licht belemmeren en houd je werkruimte netjes en georganiseerd.

Werk met je bioritme mee

Probeer je werkschema aan te passen aan je bioritme. Werk tijdens de uren dat je natuurlijke energiepieken hebt en neem korte pauzes om van het daglicht te genieten. Dit kan je helpen om productiever te zijn en je beter te voelen.

Tijd voor een borrel

Een feestje/borrel is natuurlijk altijd een goed idee. Stel voor om met je collega’s een leuke activiteit te ondernemen. Je bent dan even met wat andere dingen bezig omdat je het kunt organiseren en daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om hier naar uit te kijken!

In de donkere dagen van de herfst en winter is het belangrijk om actief te zijn en ervoor te zorgen dat je voldoende daglicht krijgt, zelfs op je werk. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je je werkruimte verlichten en je welzijn verbeteren. Zo blijf je productief en voel je je beter, zelfs als de zon vroeg ondergaat.