Zo til je je carrière naar the next level!

Carrière maken: voor sommigen lijkt het vanzelf te gaan, voor anderen is het een uitdaging. Hoe dan ook heb je uiteraard zelf invloed op jouw carrièrepad. En de vlucht die je loopbaan neemt. In deze blog geven we je vier tips om je carrière naar het volgende niveau te tillen.

BLOG: Zo til je je carrière naar the next level! | Fongers en Fongers
BLOG: Zo til je je carrière naar the next level! | Fongers en Fongers
BLOG: Zo til je je carrière naar the next level! | Fongers en Fongers

1. Leer nieuwe vaardigheden

Praktische vaardigheden komen in vrijwel elke functie van pas en kunnen je een doorslaggevende voorsprong geven ten opzichte van andere kandidaten. Nieuwe vaardigheden leer je vooral door te doen. Bijvoorbeeld op de werkvloer. Zo kan je salescollega je ongetwijfeld waardevolle gesprekstechnieken leren.
Natuurlijk kun je ook je vaardigheden verder ontwikkelen door (online) cursussen en trainingen te volgen. Of door zelfstandig dagelijks wat tijd – al is het maar 15 minuten – vrij te maken om je een nieuwe tool of vreemde taal eigen te maken.

2. Kies een specialisatie

Het bedrijfsleven houdt van specialisten. Focus je op een specifiek onderdeel van je vak en zorg dat je daar heel goed in wordt. Zo verhoog je je marktwaarde en onderscheid je je van andere professionals. Denk niet te lang over jouw specialisme na: kies iets wat je van nature goed afgaat en wat je leuk vindt. Zo kost het je relatief weinig moeite en energie hier nog beter in te worden en er je aandacht verder op te richten. Ben je bijvoorbeeld goed in presentaties geven, controles uitvoeren of plannen? Maak het kenbaar en toon het aan met behulp van diploma’s, certificeringen en/of referenties.

3. Vind een goede mentor

We hadden allemaal een mentor op school, maar tijdens onze professionele carrière? Een zeer ervaren collega of iemand die we van een afstand bewonderen… van een mentor kunnen we veel leren. Bijvoorbeeld hoe je je carrière naar the next level tilt! Want het idee van een mentor is dat hij of zij al gedaan en doorgemaakt heeft wat jou nog te wachten staat. Zo kan een mentor je behoeden voor eventuele valkuilen of je strategisch naar een promotie loodsen.

De kans is groot dat je al “informele” mentors in je leven hebt van wie je nog veel meer kunt leren dan je al doet. Wees je hier bewust van en bel bijvoorbeeld eens wat vaker een gewaardeerde collega met wie het goed klikt. Ook als daar geen directe aanleiding voor is: juist wanneer je iemand algemeen carrièreadvies vraagt, is de kans groot dat je verrast wordt en nieuwe inzichten opdoet.

Uiteraard is het ook leerzaam om zelf mentor te zijn. Een starter kijkt vaak met een frisse blik naar je vak. Bovendien train je zo je coachingsvaardigheden. Weet je dat LinkedIn bezig is met een functie die mentors aan mentees koppelt? Zo wordt het nog laagdrempeliger om carrièreadvies en -ervaringen uit te wisselen met elkaar!

4. Werk aan je personal brand

Het is lang niet altijd de beste die het het verste schopt in het bedrijfsleven: jezelf goed kunnen verkopen is minstens zo belangrijk. Zorg daarom dat je jezelf presenteert zoals je een merk zou presenteren. Op social media, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een potentiële klant, leverancier of werkgever voor het eerst ontmoet. Jouw personal brand begint bij weten waar je voor staat. Hoe sterker je overkomt op anderen, hoe groter de kans dat er interessante deuren voor je opengaan. Investeer daarom tijd in het formuleren van je persoonlijke elevator pitch, het creëren van een persoonlijke website en/of het bijhouden van je LinkedIn profiel.

Welke investering heeft jouw carrière naar the next level getild?