Blog
Gepubliceerd: 03-03-2018

TAKE A FIKA!

Take a Fika! Sorry, wat? Dat was ook mijn reactie maar om het verhaal uit te leggen neem ik je mee naar een weekend in Valencia waar ik recent verbleef met twee beste vriendinnen en daarbij oud-collega’s. Deze staan volop in hun carrière en combineren dit met een hectisch privé leven. Altijd een ideaal moment om adem te halen in een druk bestaan, te lachen, ideeën uit te wisselen en met dames die ongezouten kritiek durven leveren.

Fika bleek een praktische oplossing voor iets wat mij reeds langer bezig hield. De weken vliegen namelijk voorbij op ons kantoor van Fongers & Fongers en ik kreeg het gevoel dat we elkaar voorbij liepen waardoor miscommunicatie ontstond maar vervelender nog dat we te weinig gebruik maakten van elkaars ideeën of dat we van elkaar niet wisten of er iets leuks was gebeurt de dag ervoor.

Take a Fika! was het antwoord op mijn probleem volgens Maureen die werkzaam is voor het Zweedse bedrijf SWEP. Fika is de Zweedse benaming voor koffie. Elke ochtend en bij veel Zweedse bedrijven ook in de middag komen collega’s achter hun beeldscherm vandaan om op een centrale plek koffie te drinken bij voorkeur met een kaneelbroodje. Het is echter meer dan een koffiepauze. Het is het bewust tijd maken om even bij te praten, een ideale gelegenheid om even te socializen met je collega’s om erna weer geconcentreerd verder te kunnen werken.

Volgens emeritus hoogleraar communicatie Viveka Adelswärd van de Zweedse Universiteit van Linköping zou Fika medewerkers creatiever en productiever maken. Mensen die een rustpunt nemen op hun dag, doen uiteindelijk meer, schrijft ze op haar universiteitsblog. Of het alleen die twee keer per dag fika is dat de Zweden op de been houdt, is lastig hard te maken, maar de Zweden zweren erbij en de resultaten zijn goed. Uit een onderzoek van Grant Thornton in 2010 bleek dat Zweedse zakenlieden wereldwijd het minst gestresst zijn.

Fongers & Fongers heeft dus sinds januari  Fika! Eerst bij wijze van Try-out maar uit navraag vanochtend bleek wij willen niet meer zonder! Door even gas terug te nemen zijn we beter op de hoogte  van elkaar, schakelen we makkelijker en het werkt stress verlagend. Even achterover leunen met een goede bak koffie en persoonlijke aandacht voor elkaar. Life is easy! Nu alleen nog zien dat we dat dagelijkse kaneelbroodje gaan introduceren.