Blog
Gepubliceerd: 13-09-2018

OOK TERUG VAN VAKANTIE? ZO MAAK JE WEER EEN VLIEGENDE START!

DE ZOMERVAKANTIE ZIT EROP! BEN JE OPGELADEN EN OPNIEUW GEMOTIVEERD? HEB JE ZIN OM MET NIEUWE PROJECTEN TE STARTEN? OF KEEK JE ER, ALS JE EERLIJK BENT, NIET NAAR UIT OM WEER TE BEGINNEN? NET ALS DE EERSTE DAGEN VAN HET JAAR ZIJN OOK DE EERSTE DAGEN NA DE ZOMERVAKANTIE EEN FRISSE START. HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE EFFECTIEF EN GELUKKIG BACK TO WORK GAAT?

HOUD JE VAKANTIEGEVOEL VAST

Verleng je vakantie door ‘m ook op de werkvloer vast te houden. Stel een playlist met zonnige hits samen voor als je een paar uur geconcentreerd aan het werk bent. Gebruik een vakantiefoto als bureaubladachtergrond. Of organiseer een barbecue met collega’s zolang het er nog weer voor is. En niet te vergeten: plan je volgende vakantie alvast in, zodat je wat hebt om naar uit te kijken!

ZORG VOOR EEN OCHTENDRITUEEL

Het is een valkuil om na twee dagen aan het werk te zijn alweer stress te ervaren. Voorkom dat door je werkdagen rustig te beginnen. Sta vroeg op en bouw een ochtendritueel in met bijvoorbeeld een wandeling met de hond, meditatie, yoga, een boek lezen en/of met het gezin ontbijten. Een goed begin is het halve werk!

DOE ÉÉRST JE BELANGRIJKSTE WERKZAAMHEDEN

Er is weinig zo demotiverend als het gevoel hebben dat je de hele dag bezig bent geweest, maar niets belangrijks hebt gedaan. Je kunt hele werkdagen vullen met een meeting hier, een telefoontje daar en brandjes van anderen blussen. Maar kom je daardoor niet aan je belangrijkste werkzaamheden toe, dan heb je aan het einde van de dag geen voldaan gevoel. Bepaal daarom dagelijks drie dingen die je die dag in ieder geval gedaan wilt hebben: de ‘Big 3’. Doe deze eerst en gelijk. Laat je niet afleiden tot je ze afhebt! Wees hierin gedisciplineerd en je kunt bergen verzetten.

MANAGE JE MAILBOX

De kans is groot dat je mailbox “ontploft” is na je vakantie. Begin niet van oud naar nieuw bij te lezen, want de kans is groot dat je dan veel tijd besteedt aan zaken die al opgelost en/of achterhaald zijn. Lees je meest recente e-mails dus eerst. Bepaal daarnaast een duidelijk “e-mailprotocol” voor jezelf als je die nog niet had. Zet e-mailalerts bijvoorbeeld uit; zo word je niet steeds afgeleid. Probeer je e-mail alleen op vaste tijden te lezen en maak gebruik van Unroll.me. Dit is een e-mailmanagementsysteem dat je van spam en ongewenste nieuwsbrieven verlost.

LEEF GEZONDER

Gezonder leven is voor velen van ons een goed voornemen op 1 januari. De kans is groot dat in de loop van het jaar dit voornemen naar de achtergrond is geraakt. En dat je op vakantie genoten hebt van lekkere toetjes, alcohol en aperitiefjes. Terwijl je wekelijkse sportmomenten even stillagen. Tijd om de gezonde draad weer op te pakken! Dat kan al op een laagdrempelige manier. Neem de trap in plaats van de lift. Zorg dat je minimaal elk uur even opstaat van je werkplek. En als je ’s avonds televisie kijkt, stretch dan ondertussen je spieren. Overweeg ook eens een gezonde, verantwoorde traktatie in plaats van taart. Suiker kan je energieniveau een enorme dip geven en dat komt je productiviteit niet ten goede.

MAAK KEUZES

Een frisse start betekent ook dat je opnieuw de keuze kunt maken dingen anders te doen dan je ze deed. Misschien besluit je nu eindelijk eens je kledingkeuze onder handen te nemen en te investeren in een stylist. Of misschien wil je ervoor kiezen minder te werken, zodat je tijd hebt voor een opleiding naast je baan. Welke keuze geeft je hernieuwde energie? Hoe ver ben je met je jaardoelen en wat kun je (alsnog) doen om te zorgen dat je ze behaalt?

OVERWEEG EEN NIEUWE UITDAGING

Heb je niet het gevoel dat alle voorgaande tips je helpen om weer gemotiveerd aan de slag te gaan? Dan is dat een serieus teken dat je te weinig plezier en/of uitdaging ervaart in je huidige functie. Overweeg je een nieuwe uitdaging? Bespreek met je werkgever of er intern kansen voor je zijn of ga in gesprek met een loopbaancoach of recruiter. Breng voor jezelf in kaart wat je mist in je huidige baan en zoekt in een volgende. Zo vergroot je de kans op succes.

Succes!