Onderscheid je met deze zeven tips voor een top cv!

Heb jij je zinnen gezet op een populaire baan? Reageer je op vacatures waar tientallen, misschien wel honderden, andere sollicitanten ook op solliciteren? En vraag je je af wat jij nog meer kunt doen? How to stand out from the crowd? Creëer een top cv waarmee jij je onderscheidt en de kans op jouw droombaan vergroot.

Gebruik de volgende zeven tips in je voordeel:

BLOG: Onderscheid je met deze zeven tips voor een top cv! | Fongers en Fongers
BLOG: Onderscheid je met deze zeven tips voor een top cv! | Fongers en Fongers
BLOG: Onderscheid je met deze zeven tips voor een top cv! | Fongers en Fongers

1. Wees volledig

Misschien vanzelfsprekend, maar te belangrijk om niet te benoemen: wees volledig op je cv. Dat betekent dat je minimaal omschrijft welke relevante werkervaring je hebt opgedaan bij bedrijven. Benoem dan ook puntsgewijs je voornaamste taken die je hier hebt uitgevoerd. Benoem ook welke opleidingen en diploma’s heb je behaald, namen van de organisaties en de bijbehorende jaartallen. Vergeet ook niet je contactgegevens zodat je goed bereikbaar bent. Want hoe zonde is het als jij misgrijpt naast je droombaan omdat je cv te onduidelijk is?

2. Laat je persoonlijkheid zijn

Natuurlijk ben je meer dan een rijtje gegevens. Wees dan ook niet bang om wat van je persoonlijkheid te delen op je cv. Schrijf een korte alinea over waar jij voor staat. Of laat uit de vormgeving van je cv – door de lay-out en bijvoorbeeld kleurgebruik– zien wie je bent.

3. Professionaliteit is key

Jij neemt je sollicitatie uiterst serieus, toch? Laat dat zien door je zo professioneel mogelijk op te stellen. Op je cv en daarbuiten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je e-mailadres, voicemail en socialmediaprofielen een goede eerste indruk geven. LinkedIn is een belangrijk kanaal voor recruiters, zorg daarom dat je account goed aansluit op je cv. Let op een goede balans tussen ‘persoonlijk’ en ‘zakelijk’ en vermijd spel- en grammaticafouten.

4. Benoem alles wat relevant is

Je zult niet de eerste zijn die relevante informatie, zoals hobby’s of interesses, niet benoemt op zijn of haar cv. Een gemiste kans, want juist de relevante extra’s kunnen ervoor zorgen dat jij je onderscheidt ten opzichte van andere kandidaten. Ben je bijvoorbeeld heel ervaren met bepaalde software? Spreek je vloeiend vijf talen? Ben jij in de vrije tijd actief als vrijwilliger, bijvoorbeeld als penningmeester bij een sportvereniging? Of heb je tijdens je laatste baan extra vakinhoudelijke cursussen gevolgd? Noteer dat zeker!

5. Laat weg wat niet relevant is

Bij tip 1 benoemden we het al: wat ons betreft vermeld je alleen de werkervaring die relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Je kunt best ergens benoemen dat je sinds je vijftiende al werkervaring opdeed in verschillende bijbanen, maar laat de details van die banen gerust achterwege.

6. Maak je cv anti-chronologisch

Meestal is je laatste opleiding of baan de meest interessante informatie op jouw cv voor een recruiter. Bouw je cv daarom anti-chronologisch op: begin met je laatste werkervaring of hoogst genoten opleiding en ga van daaruit terug in de tijd.

7. Zorg voor een representatieve foto

Ze zeggen niet voor niets: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Stuur daarom geen stijve pasfoto mee als je juist een outgoing teamplayer bent. Je wilt niet de verkeerde indruk wekken. Het liefst gebruik je een foto – of laat je een foto maken- waarop je de beste versie van jezelf herkent.

Welke tip ga jij direct toepassen?