Blog
Gepubliceerd: 13-12-2017

DO’S EN DON’TS VOOR EEN GESLAAGDE KERSTBORREL OP JE WERK

December staat voor de deur! Dé feestmaand van het jaar, vol sfeer, lekker eten en gezelligheid. Ook op je werk. Vaak is het erg leuk om je collega’s tijdens de setting van een kerstborrel of bedrijfsfeest beter te leren kennen. Je wil natuurlijk wel voorkomen dat je je na de borrel niet meer op je werk durft te vertonen, omdat het de meest gênante avond van het jaar geworden is. In deze blog lees je daarom vijf do’s en don’ts voor de kerstborrel op je werk. Hoe zorg je ervoor dat het een geslaagd feestje wordt waar je je zeker niet voor hoeft te schamen? 

PROFESSIONELE KLEDING

Natuurlijk is het feest, maar je bent nog steeds in een professionele omgeving. Houd je kleding dus gepast. Voorkom te veel bloot en stem je outfit af op je collega’s. Kom bijvoorbeeld niet in een galajurk wanneer de rest in een jeans verschijnt of andersom. Iets meer aandacht besteden aan je uiterlijk dan normaal is natuurlijk wel leuk. Draag bijvoorbeeld je nieuwe pumps, een net pak of mooie sieraden.

NIET TE VEEL DRANK

Een lekker wijntje – of misschien wel champagne- moet kunnen. Wees je alleen bewust van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Je wilt niet een dag later tot de ontdekking komen dat je wel erg aanhankelijk, flauw of misschien zelfs agressief bent geweest. Je zult niet de eerste zijn die dat veel ongemak of zelfs een ontslagoplevert. Zorg dat je je eigen grenzen kent en geniet maar drink met mate, ook omdat drank flink ten koste gaat van bijvoorbeeld je productiviteit de volgende dag.

PAS OP MET SEKSISME

Of het nou dat wijntje te veel is of gewoon de informele sfeer: een bedrijfsfeest geeft nog geen startsignaal voor foute opmerkingen. Je collega’s zijn namelijk nog altijd je collega’s en niet je nieuwe flirt. Bedenk je dat een opmerking die voor jou volkomen onschuldig is, bij je collega in het verkeerde keelgat kan schieten. Wat voor jou humor betekent, kan voor je collega toch echt anders overkomen. ‘Better safe than sorry’ dus!

PRAAT NIET ALLEEN OVER WERK

Over werk praten doe je altijd al. De kerstborrel is bij uitstek de gelegenheid om eens niet te praten over de vergadering van morgen, die lastige klant of de troep op kantoor. Wees fijn gezelschap en vertel over een concert dat je gaat bezoeken of je nieuwe huisdier (inclusief kattenfilmpje uiteraard!). Zo ontdek je misschien wel dat een collega onverwachts dezelfde interesses heeft als jij. Oprecht interesse tonen is altijd een goed idee en zeker ook bij collega’s. Er zijn tenslotte weinig mensen met wie je zoveel tijd doorbrengt als met hen.

RODDELEN IS EEN NO GO

We doen het bijna allemaal weleens, maar je wordt er niet geliefd door: roddelen. Het is simpelweg niet classy om te oordelen over een ander en je te bemoeien met zaken waar je niets mee te maken hebt. Bovendien: wil jij het risico lopen dat de roddels die jij over je baas verspreidt, vroeg of laat bij je leidinggevende zelf terecht komen? Doordat hij of zij net achter je langsloopt? Of doordat je collega jouw opmerking over een paar weken opeens tegen je gebruikt? Nee, toch?!

Tot slot: zorg dat je erbij bent! Want niet komen opdagen op het bedrijfsfeestje van het jaar is pas echt een don’t. Daarbij wil je natuurlijk mee kunnen praten met alle verhalen achteraf. Dus: veel plezier!