Nieuws
Gepubliceerd: 13-09-2017

DESKBIKE HOT OR NOT?

Regeren en fietsen tegelijk: Schippers op bureau-bike 

Een minister wordt geleefd. Tijd voor sporten ontbreekt vaak. Dáár moet je wat tegen doen, zeker als je volksgezondheid en sport in je portefeuille hebt. Dus heeft minister Edith Schippers een desk-bike. ‘Bellen en fietsen gaat prima samen.’
Een minister sport en beweegt te weinig. ’s Ochtends word ik in mijn auto gehesen – Minister Edith Schippers
Ze zag ‘zo’n ding’ op haar departement staan. Een heuse desk-bike, om achter het bureau op te fietsen. Eerst twijfelde Schippers nog: wel doen, niet doen. Zo’n apparaat kost natuurlijk ook geld. Maar ze ging overstag. Nu pronkt er een desk-bike, Nederlands fabrikaat, onder haar bureau op haar kantoor op de vijfde verdieping van haar ministerie. Spierpijn ,,Als ik een paar dagen had gewerkt, kreeg ik altijd zulke zere benen. Ik had aan alle kanten spierpijn en stortte in.” In haar vrije tijd is de VVD-minister ‘nogal beweeglijk’. ,,Maar een minister sport en beweegt te weinig. ’s Ochtends word ik in mijn auto gehesen. Als ik op mijn kamer zit op het departement, komt iedereen naar mij toe. Dat is nou eenmaal zo omdat je minster bent.” Door de week doet ze niets aan sport. Schippers zit ook niet in het clubje ministers dat op vrijdagochtend in een fitnessruimte tekeergaat, vóórdat de wekelijkse ministerraad begint. ,,Dan heb ik om 8.00 uur mijn eerste vergadering hier.” Fiscale tegemoetkoming In Nederland kunnen werkgevers desk-bikes aanschaffen voor op de werkvloer, weet Schippers. Er staat geen fiscale tegemoetkoming tegenover als de werknemer het toestel thuis neerzet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft er nu veertig staan. Voor Schippers is het een uitkomst. ,,Ik voel me niet fitter, maar die spierpijn is weg.” Toegegeven: ze moet geen moeilijke stukken lezen als ze fietst. ,,Bellen en praten gaat wel prima. Als ik op tijd ben en achter mijn bureau werk, zit ik op die fiets. We moeten van die inactieve houding op het werk af. Zitten is het nieuwe roken.”

Bron Gelderlander: http://www.gelderlander.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/regeren-en-fietsen-tegelijk-schippers-op-bureau-bike-1.5554434