Nieuws
Gepubliceerd: 01-09-2018

8 DO'S & DON'TS OM PROFESSIONEEL OVER TE KOMEN OP INTERNET!

Stel, een werkgever is enthousiast over je brief en je cv. Wat is dan het eerste wat hij of zij doet? Kijken wat er over jou te vinden is op het internet. Met deze tips zorg je ervoor dat jij ook online een professionele indruk achterlaat. 

Hoeveel er over jou te vinden is, hangt ervan af of je altijd je volledige naam gebruikt. Toch kan er meer over jou te vinden zijn dan je denkt. Bijvoorbeeld als je op discussiefora hebt ingelogd via je Facebook profiel. En ten slotte kunnen ook anderen over jou hebben geschreven.

PROFESSIONEEL OVERKOMEN ONLINE: DOE DIT WÉL

1.ONLINE AANWEZIG ZIJN

Er zijn steeds meer banen waarbij het belangrijk is dat je laat zien dat je slim kunt omgaan met het internet. Een social media manager bijvoorbeeld moet zelf ook op alle relevante sociale media een goed profiel hebben. Maar ook als je een baan zoekt als secretaresse bij een klein bedrijf kun je laten zien dat jij de sociale media onder je hoede kunt nemen.

2. PERSOONLIJKHEID LATEN ZIEN

Stel, de werkgever vindt jou op het internet. Wat ziet hij of zij dan? Meestal eerst een paar profielen op sociale media (Facebook, LinkedIn). En dan misschien een rommelige advertentie op Marktplaats en een recensie op Iens waarin je achteraf toch wel wat veel moppert.
 Wil je enthousiast overkomen? Haal die recensie weg of zet er 3 nieuwe bij waarin je je favoriete restaurants positief beoordeelt. Wil je zakelijk en professioneel overkomen? Pas die advertentie op Marktplaats aan. En zet iets nieuws online dat wél jouw goede kanten laat zien.

3. EXPERTISE LATEN ZIEN

Vul die eerste pagina van zoekresultaten in Google, Bing en Yahoo met informatie die jou neerzet als de ideale collega. Dit onderwerp behandelen we uitgebreid in Hoe promoot je jezelf online, omdat je expertise online delen zo’n goede manier is om je kansen op een baan te vergroten.

PROFESSIONEEL OVERKOMEN ONLINE: DOE DIT NIET

1. JE HUIDIGE WERKGEVER AFKRAKEN

Klagen over je huidige werkgever kan echt niet. Als een eventuele nieuwe werkgever jouw klaagzang terugvindt, zal hij of zij verwachten dat je ook zo zult schrijven over je nieuwe werkplek. Ben je het ergens mee oneens? Regel het met je werkgever zelf en niet online.

2. NAAKTFOTO’S OF AL TE WOESTE FEESTFOTO’S

Voorkom dat de werkgever jou in al te liederlijke staat online ziet. Een vrolijke feestfoto waarin je met je beste vrienden proost op het nieuwe jaar – dat kan best. Maar een foto waarbij je halfnaakt op de bar staat te dansen met bloeddoorlopen ogen kun je beter weghalen.

3. RESPECTLOZE TAAL

Stel, er zijn onder jouw naam drie berichten op discussiefora te vinden waarin je een ander hard aanvalt. Dan zal de werkgever jou niet snel inschatten als een prettige collega. Behandel ook op het internet anderen zoals je je collega’s en je baas zou behandelen.

4. GEBREKKIG TAALGEBRUIK

Het belang van goed taalgebruik verschilt per vakgebied. Als je in de bouw werkt, geeft het niets als je niet alle d’s en t’s op de juiste plek hebt staan (wel in je sollicitatiebrief natuurlijk). Maar als je een baan zoekt in de administratie is zorgvuldig formuleren juist heel belangrijk.

5. POLITIEKE OPVATTINGEN

Hier kun je over twisten: mag je privé geen politieke opvattingen hebben vanwege het mogelijke oordeel van een werkgever? Dit is iets wat je zelf moet afwegen. Het hangt ervan af hoe belangrijk die baan voor je is. En soms is het juist goed als je je politieke opvattingen laat zien. Bijvoorbeeld als je een baan zoekt bij een politieke partij of een liefdadigheidsinstelling.

JE ONLINE IMAGO AANPASSEN: ZO DOE JE DAT

VOORKOMEN

Compromitterende foto’s en teksten voorkómen is natuurlijk het halve werk. Ga ervan uit dat alles een leven lang te vinden blijft. Zet dus geen dingen online waarvan je niet zou willen dat een werkgever ze ziet. Anderen kunnen jou ook ’taggen’ in hun foto’s, bijvoorbeeld op Facebook. Dit kun je voorkomen door je privacy-instellingen aan te passen.

GENEZEN

Staan er al teksten of foto’s van jou online die je achteraf liever niet had willen tonen? Een paar tips:

  • Sociale media. Op sociale media kun je zelf alles weghalen dat je niet bevorderlijk lijkt. Gebruik bijvoorbeeld op Facebook eens de ‘bekijk als’ functie om te zien hoe een ander je site ziet. Kijk dan ook naar wat oudere berichten – uit je wilde studententijd bijvoorbeeld.
  • Andere sites. Heb je iets op een andere site staan dat je weg wilt hebben? Dan kun je het beste de site zelf een bericht sturen met een vriendelijk verzoek. Als het om een forum gaat, kun je zelf inloggen en het bericht weghalen of aanpassen.
  • Google. Kun je de site zelf niet beïnvloeden? Dan kun je ervoor zorgen dat Google niet meer verwijst naar de pagina. Dit geldt alleen voor Europese Google sites, zoals Google.nl, en niet voor Google.com. En de pagina zelf blijft wel bestaan.
  • Tegenwicht. Als je iets niet kunt weghalen, kun je het beeld van jezelf bijstellen door nieuwe, gunstige dingen online te zetten. Bijvoorbeeld door allerlei heel slimme, doordachte reacties te plaatsen onderaan artikelen op vakwebsites.

WANNEER

Je online imago bijpoetsen, dat regel je niet op de dag dat je je sollicitatiebrief verstuurt. Want het kan weken of zelfs maanden duren voordat veranderingen doorgevoerd zijn in zoekmachines als Google. Dit is dus iets waar je tijdens je zoektocht naar een baan regelmatig mee bezig moet zijn. Ruim er bijvoorbeeld een vast moment in de week voor in.
Bron: Nationale Vacaturebank