Blog
Gepubliceerd: 04-01-2018

5 TIPS OM JE CARRIÈRE EEN BOOST TE GEVEN IN 2018

De kerstdagen zijn achter de rug, het nieuwe jaar staat voor de deur. Een jaar dat je met frisse moed en energie wilt beginnen en niet om na een paar weken alweer in de waan van de dag te zijn verzand. Je wilt over een jaar echt het gevoel hebben dat je alles uit 2018 hebt gehaald wat erin zat. Je wilt komend jaar opnieuw een succes maken van jezelf! Toch? Daarom: vijf tips waarmee je je carrière in 2018 een boost geeft.

  1. Reflecteer op het afgelopen jaar

Voordat je vooruit kijkt, is het zinvol om te reflecteren op het afgelopen jaar. Welke conclusies kun je trekken na de ervaringen die je het afgelopen jaar hebt opgedaan? Heb je je eigen verwachtingen van het afgelopen jaar waargemaakt? Waarom wel of niet? Wat ging er goed en waar wil je nog in verbeteren? Wanneer stond je in je kracht en voelde je je super waardevol voor je werkgever? Wanneer trapte je in je valkuil en hoe kwam dat? Dit zijn vragen om goed over na te denken en de tijd voor te nemen. Ze zorgen ervoor dat je carrière – een belangrijk deel van je leven!- niet als een sneltrein langs je heen gaat. En maken je maar weer eens bewust van waar je blij van wordt en welke kant je op wilt.

Zorg dat je cv en profielen up-to-date zijn

Ben je op zoek naar of sta je open voor een nieuwe baan in 2018? Omdat je bent doorgegroeid en opnieuw uitgedaagd wilt worden? Of omdat je een andere richting op wilt met je carrière? In beide gevallen is het belangrijk om je cv en online profielen (LinkedIn bijvoorbeeld) te actualiseren. Laat op je cv niet alleen weten wat je doet, maar vooral ook wat je te bieden hebt. Liefst ondersteund met referenties van mensen waarmee je hebt samengewerkt. Zorg ook dat je online goed vindbaar bent voor recruiters door relevante keywords te gebruiken in je online profielen.

Houd eens een logboek bij

Heb je ook altijd het gevoel dat je tijd tekort komt? Waardoor je taken niet op tijd afkrijgt? Of niet zo actief solliciteert als je zou willen? Waardoor je werk-privé balans misschien nog te wensen overlaat? Neem jezelf dan voor om de komende tijd een logboek bij te houden. En doe het ook. Leg in je logboek zo specifiek mogelijk vast waar je je tijd aan besteedt op een werkdag. Wees eerlijk: noteer ook de smalltalk bij de koffieautomaat en dat rondje Facebook. Juist dan krijg je een realistisch beeld van waar je tijd naartoe gaat en weglekt. Timemanagement begint met inzicht!

Stel doelen

Lastig, spannend, maar oh zo effectief: doelen stellen. Wat wil je aan het einde van 2018 echt bereikt hebben? Of misschien zelfs al over een half jaar? Wil je een goed functionerend team op de rit hebben? Zeker een nieuwe baan hebben gevonden? Of aan het einde van 2018 duidelijk weten wat je nu écht wilt met je carrière? Maak je doelen praktischer en beter behapbaar voor jezelf door te bepalen welke stappen nodig zijn om je doelen te behalen. Van deze stappen maak je subdoelen. Zorg dat je elke week stappen zet in de richting van je (sub)doelen. Hoe klein die stappen ook zijn. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Dat houdt je gemotiveerd.

Plan bijscholing

Stilstand is achteruitgang. Als je ergens geen tijd voor maakt, gebeurt het niet. Doe je wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Drie cliché’s die zeker ook gelden voor jouw carrière. Het is nooit het ideale moment om een studie, cursus of opleidingstraject te volgen. Maar waar wacht je op? Bepaal nu direct wanneer je jezelf waarin gaat bijscholen in 2018. Zodat je hier op tijd rekening mee kunt houden in je agenda.

Wil je verder sparren om je nieuwe carrière doelen te bereiken? Neem contact op met 1 van onze recruiters voor een vrijblijvend gesprek!